Nemecko bude hostiť nové veliteľské stredisko NATO pre rýchlu reakciu

NETKY.SK • 1 Jún 2018, 17:52 • 2 min
Nemecko bude hostiť nové veliteľské stredisko NATO pre rýchlu reakciu

BRUSEL - Nové veliteľské stredisko NATO pre rýchlu reakciu bude sídliť v juhonemeckom meste Ulm. Informovala o tom v piatok agentúra DPA s odvolaním sa na zdroje z prostredia tejto aliancie.

slovakia

left justify in out

Stredisko bude situované vo wilhelmsburských kasárňach v meste, ktoré sú už i nadnárodným veliteľským centrom NATO pre medzinárodné krízové zásahy. Oficiálne rozhodnutie sa očakáva koncom budúceho týždňa na stretnutí ministrov obrany členských štátov Severoatlantickej aliancie v Bruseli.

 

Prítomná bude i šéfka nemeckého rezortu obrany Ursula von der Leyenová. Rozhodnutie aliancie o rozšírení svojho veliteľského centra a infraštruktúry ozbrojených síl je reakciou na vzrastajúcu hrozbu zo strany Ruskej federácie. Ohrozené sa cítia najmä členské štáty NATO vo východnej Európe, ktoré susedia s Ruskom, zvlášť po tom, ako Rusko vtrhlo na ukrajinský polostrov Krym a ponúklo svoju podporu proruským povstalcom v Donbase.

 

NATO počas obdobia normalizovania vzťahov s Ruskom po studenej vojne výrazne znížilo počet svojich veliteľských stredísk - z niekoľkých desiatok na sedem. Aliancia zredukovala i počet svojich vojakov z vyše 20.000 na 6800.

 

Severoatlantická aliancia vo svojej nedávnej tajnej správe podľa DPA spochybnila svoju schopnosť pohotovo reagovať v prípade, ak by Rusko spustilo náhly útok na niektorý členský štát tohto obranného spolku.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies