Nemecko a Holandsko tajne rokovali o utečeneckých kvótach s Tureckom

NETKY.SK • 14 Marec 2017, 15:12 • 2 min
Nemecko a Holandsko tajne rokovali o utečeneckých kvótach s Tureckom

BRUSEL – Nemecko a Holandsko sa bez vedomia ostatných členských štátov Európskej únie dohodli s Tureckom na migračných kvótach deň pred vlaňajším marcovým summitom EÚ-Turecko, informoval v pondelok spravodajský portál Deutsche Welle s odvolaním sa na nemecký denník Die Welt. Podľa denníka sa vopred dohodli, že Únia prijme 250.000 sýrskych utečencov ročne.

slovakia

left justify in out

Denník Die Welt uviedol, že nemecká kancelárka Angela Merkelová a holandský premiér Mark Rutte, ktorý v prvom polroku 2016 reprezentoval členský štát predsedajúci Rade EÚ, sa stretli vlani 6. marca večer s vtedajším tureckým premiérom Ahmetom Davutoglom. Na stretnutí sa údajne vopred dohodli na počte sýrskych utečencov, ktorých Únia prijme, ale neinformovali o tom lídrov ostatných členských štátov. Nemecký denník svoju správu opiera o tvrdenia viacerých zdrojov, ktoré boli do týchto rokovaní zapojené.

 

Podľa nemeckého denníka sa lídri Nemecka, Turecka a Holandska dohodli, že spoločnú dohodu predloží na summite EÚ-Turecko 7. marca turecká delegácia ako prekvapivý návrh. Na summite sa napokon lídri uzniesli na systéme, v ktorom Turecko za jedného migranta z územia Únie odošle zo svojich utečeneckých táborov do EÚ jedného Sýrčana.

 

V roku 2015 sa EÚ zaviazala prijať počas dvoch rokov 22.500 sýrskych utečencov priamo z blízkovýchodných štátov vrátane Turecka. Doteraz Únia presídlila na svoje územie viac ako polovicu z nich.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies