Nemecko a Francúzsko žiadajú EK o systematické kontroly na hraniciach Schengenu

NETKY.SK • 6 December 2015, 14:21 • 2 min
Nemecko a Francúzsko žiadajú EK o systematické kontroly na hraniciach Schengenu

BERLÍN/PARÍŽ - Nemecko a Francúzsko vyzvali Európsku komisiu (EK), aby sa postarala o systematické kontroly na vonkajších hraniciach Schengenu v súvislosti s utečeneckou krízou a hrozbou teroristických útokov.

slovakia

left justify in out

V spoločnom liste ministrov vnútra oboch krajín, Thomasa de Maiziera a Bernarda Cazeneuva, ktorého text má k dispozícii tlačová agentúra DPA, sa hovorí aj o nutnosti "cielenej reformy schengenského hraničného kódexu", upravujúceho tak kontrolu vonkajších hraníc Európskej únie, ako aj rezignáciu na kontroly na národnej úrovni.

 

Šéfovia rezortov vnútra spolkovej republiky a krajiny galského kohúta v liste adresovanom eurokomisárovi pre migráciu, vnútorné veci a občianstvo Dimitrisovi Avramopulosovi požadujú aj výrazné posilnenie agentúry Frontex vrátane možnosti, aby sa pri vážnych nedostatkoch kontrol na vonkajších hraniciach mohla rýchlo zapojiť. Vo výnimočných situáciách by Frontex mal mať aj možnosť iniciovať vo vlastnej kompetencii aj nasadenie špeciálnych tímov, a to aj bez požiadania daného členského štátu. Úradníci Frontexu by mali mať prístup k databázam únie i jednotlivých krajín.

 

Európska komisia chce 15. decembra predložiť návrh zákona o Frontexe.

V Bruseli sa podľa informácií nedeľníka Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung skúmajú viaceré modely v súlade s nemecko-francúzskou iniciatívou.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies