Nemecko a Francúzsko varujú pred obchodnou vojnou s USA

NETKY.SK • 13 Marec 2018, 06:00 • 2 min
Nemecko a Francúzsko varujú pred obchodnou vojnou s USA

BRUSEL - Nemecko a Francúzsko varujú pred eskaláciou obchodného sporu s USA.

slovakia

left justify in out

"Možnosť obchodnej vojny nám spôsobuje obavy," uviedol francúzsky minister financií Bruno Le Maire v pondelok v Bruseli. Takýto konflikt by podľa neho nemal víťazov, len porazených. "Protekcionizmus je slepou uličkou," uviedol. Európska únia (EÚ) musí hľadať spoločné riešenie. O ďalších krokoch podľa neho rozhodne Európska komisia (EK).

 

Podobne sa vyjadril aj nemecký minister financií Peter Altmaier, podľa ktorého je potrebné vyhýbať sa obchodným konfliktom. Americký prezident Donald Trump minulý štvrtok (8. 3.) podpísal dekrét o zavedení ciel vo výške 25 % na dovoz ocele a 10 % na dovoz hliníka, ktoré majú vstúpiť do platnosti o 15 dní.

 

Vyňal z toho Kanadu a Mexiko a uviedol, že je otvorený možnosti udeliť výnimky ďalším spojencom. EK pripravuje odvetné opatrenia a zároveň sa pokúša diskutovať s Washingtonom. Cieľom je získanie výnimky. Prvé rokovania komisárky EÚ pre obchod Cecilie Malmströmovej s obchodným splnomocnencom USA Robertom Lighthizerom, ktoré sa uskutočnili v sobotu (10. 3.) v Bruseli, nepriniesli výsledky.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies