Nemecko a Francúzsko chcú pomôcť Tunisku po útoku na múzeum

NETKY.SK • 19 Marec 2015, 16:33 • 2 min
Nemecko a Francúzsko chcú pomôcť Tunisku po útoku na múzeum

BERLÍN - Stredajší teroristický útok v Tunisku si v rozpore s pôvodnými informáciami nevyžiadal život žiadneho nemeckého občana. Informovala o tom dnes agentúra DPA s odvolaním sa na hovorcu ministerstva zahraničných vecí v Berlíne.

slovakia

left justify in out

Podľa jeho slov nemecká strana vychádza z toho, že medzi osobami zavraždenými a zranenými pri útoku v hlavnom meste severoafrickej krajiny nie sú žiadni občania Nemecka.

 

Tuniský premiér Habíb Síd už na prvej tlačovej konferencii po útoku menoval Nemecko ako jednu z krajín, ktorej občania sú medzi obeťami útoku.

 

V Berlíne však na tieto správy reagovali od počiatku zdržanlivo a zdôraznili, že treba vyčkať na spresnenie údajov z dejiska krviprelievania.

 

Podľa priebežne aktualizovaných informácií o štátnej príslušnosti obetí sú medzi zavraždenými turistami občania Austrálie, Belgicka, Francúzska, Japonska, Kolumbie, Poľska, Španielska, Talianska a Veľkej Británie.

 

Nemecká kancelárka Angela Merkelová prisľúbila Tunisku ďalšiu pomoc. "Urobíme maximum, čo je v našich silách, aby sme pomohli Tunisku," vyhlásila dnes na pôde Spolkového snemu v Berlíne, kde si súčasne uctila pamiatku obetí.

 

Francúzsky minister vnútra Bernard Cazeneuve odcestuje v piatok do Tuniska na rokovania o bilaterálnych protiteroristických opatreniach. Informoval o tom dnes rezort vnútra v Paríži s tým, že pri tejto príležitosti sa bude hovoriť o bezpečnostných otázkach.

 

Francúzsko by Tunisku chcelo pomôcť aj pri objasnení pozadia stredajšieho teroristického útoku, pri ktorom prišlo o život 20 zahraničných turistov.

 

Francúzi a Tunisania stoja bok po boku v odmietaní nenávisti a strachu. Vláda je viac ako kedykoľvek predtým rozhodnutá bojovať proti terorizmu všetkými prostriedkami, uviedlo francúzske ministerstvo vnútra.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona