Nemecko a Francúzsko chcú, aby EÚ regulovala šifrovanie elektronických správ

NETKY.SK • 23 August 2016, 15:33 • 2 min
Nemecko a Francúzsko chcú, aby EÚ regulovala šifrovanie elektronických správ

BRUSEL - Ministri vnútra Francúzska a Nemecka dnes vyzvali Európsku komisiu (EK), aby vytvorila právny rámec pre reguláciu šifrovaných telekomunikačných sietí vrátane neeurópskych aplikácií pre zasielanie elektronických správ.

slovakia

left justify in out

Belgická televízna stanica RTBF uviedla, že cieľom tejto iniciatívy má byť najmä aplikácia Telegram, ktorú využívajú džihádisti, aby unikli pozornosti spravodajských služieb. "Spolu s ministrom vnútra Nemecka Thomasom de Maiziére navrhujeme, aby exekutíva EÚ preštudovala možnosť legislatívneho aktu, ktorý má zjednotiť práva a povinnosti všetkých operátorov bez ohľadu na to, či ich sídlo je alebo nie je v Európe," uviedol francúzsky minister vnútra Bernard Cazeneuve po rokovaniach v Paríži so svojim nemeckým rezortným kolegom.

 

Nimi navrhovaný právny nástroj by umožnil zaviesť legálnu povinnosť spolupracovať pre tých prevádzkovateľov telekomunikačných sietí, ktorí nevychádzajú v ústrety úradom pri žiadostiach o stiahnutie materiálov s nelegálnym obsahom alebo pri dešifrovaní správ v rámci vyšetrovania trestných činov.

 

Ministri sa netaja, že konkrétne ich zaujíma aplikácia pre šifrované odkazy Telegram, ktorú vytvorili Rusi a ktorá je pre jej "neprelomiteľnosť" obľúbená v radoch džihádistov. "Odkazy, ktoré sú čoraz systematickejšie vymieňané prostredníctvom aplikácií ako je Telegram, musia byť v rámci súdneho konania identifikované a použité ako dôkaz pre spravodajské služby a vyšetrovateľov," zdôraznil Cazeneuve.

 

Francúzsky minister vnútra zároveň uviedol, že nie je ohrozené samotné šifrovanie, ktoré umožňuje "bezpečnú konverzáciu". Obaja ministri hovorili tiež o potrebe "systematickej výmeny informácií" medzi databázami všetkých členských štátov Európskej únie. Cazeneuve a De Maiziére sa tiež zaoberali otázkou predĺženia pilotného projektu s názvom ADEP, ktorý umožňuje automatické zasielanie dát z registra trestov medzi policajnými službami z viacerých krajín. V súčasnosti sa na tomto projekte zúčastňuje šesť členských štátov únie - Fínsko, Francúzsko, Írsko, Maďarsko, Nemecko a Španielsko. Paríž a Berlín chcú, aby sa projekt ADEP rozšíril na všetky členské štáty EÚ.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies