Nemecko a Brazília predložili návrh rezolúcie proti špehovaniu

NETKY.SK • 2 November 2013, 16:51 • 2 min
Nemecko a Brazília predložili návrh rezolúcie proti špehovaniu

NEW YORK - Vyhlásenie bolo predložené po sérii medializovaných odhalení o údajnom odpočúvaní zahraničných lídrov americkými tajnými službami.

slovakia

left justify in out

Nemecko a Brazília predložili OSN rezolúciu proti sledovaniu elektronickej komunikácie, ktorú motivovala aféra okolo špehovania zahraničných lídrov americkými tajnými službami.
V návrhu rezolúcie určenej pre Valné zhromaždenie OSN (VZ OSN) sa zdôrazňuje, že opatrenia na boj proti terorizmu musia byť v súlade s medzinárodným právom garantujúcim ochranu ľudského súkromia. Vyhlásenie vyzýva všetky štáty, aby preverili legislatívu a prax, uplatňovanú pri dohľade nad súkromnou komunikáciou v zahraničí.
Nemecký minister zahraničných vecí Guido Westerwelle v súvislosti s predložením rezolúcie konštatoval, že efektívna ochrana sféry súkromia sa dá dosiahnuť len na globálnej úrovni.
Návrh rezolúcie obe krajiny predložili sekretariátu OSN, ktorý ho po spracovaní posunie na diskusiu výboru pre ľudské práva VZ.
Vo Valnom zhromaždení OSN by mal dokument podľa očakávaní získať jasnú väčšinu hlasov. Rezolúcie VZ nie sú ale záväzné a majú len symbolický charakter.
Vyhlásenie bolo predložené po sérii medializovaných odhalení o údajnom odpočúvaní zahraničných lídrov americkými tajnými službami, vrátane nemeckej kancelárky Angely Merkelovej a brazílskej prezidentky Dilmy Rousseffovej. Tvrdenia sú založené na dokumentoch, zverejnených bývalým spolupracovníkom amerických tajných služieb Edwardom Snowdenom.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies