Nemecko a Brazília chcú do OSN predložiť rezolúciu o sledovaní a odpočúvaní

NETKY.SK • 26 Október 2013, 09:21 • 2 min
Nemecko a Brazília chcú do OSN predložiť rezolúciu o sledovaní a odpočúvaní

NEW YORK - Nemecko a Brazília pripravujú v súvislosti s aférou NSA rezolúciu OSN, požadujúcu ukončenie rozsiahlych sledovacích programov a narušovania súkromia, uviedla v noci nadnes tlačová agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Rezolúciu chcú obe krajiny predložiť Valnému zhromaždeniu OSN. Tieto rezolúcie nie sú záväzné, na rozdiel od rezolúcií 15-člennej Bezpečnostnej rady OSN. Dostanú však širokú medzinárodnú podporu a môžu mať závažnú "morálnu a politickú váhu".

Brazílska prezidentka Dilma Rousseffová i nemecká kancelárka Angela Merkelová odsúdili rozsiahle špehovanie americkej Národnej bezpečnostnej agentúry (NSA). Obvinenia z toho, že NSA získala desaťtisíce francúzskych telefónnych záznamov a monitorovala Merkelovej mobilný telefón, vzbudili v Európe pohoršenie.

Nemecko v piatok informovalo, že vyšle do USA predstaviteľov svojich tajných služieb, aby v tejto otázke získali informácie z Bieleho domu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona