Nemeckí železničiari hrozia ďalším a ešte ostrejším štrajkom

NETKY.SK • 28 Apríl 2023, 11:00 • 2 min
Nemeckí železničiari hrozia ďalším a ešte ostrejším štrajkom

BERLÍN - Odborový zväz nemeckých železničiarov EVG hrozí novým a ešte ostrejším štrajkom. Hlavná vyjednávačka odborov Cosima Ingenschayová v rozhovore pre piatkové vydanie denníka Süddeutsche Zeitung uviedla, že ďalšie štrajky by v prípade potreby mohli paralyzovať železnice na celé týždne.

slovakia

left justify in out

Odbory zvažujú, že k účasti na štrajkoch postupne vyzvú rôzne profesné skupiny, napríklad sprievodcov alebo pracovníkov údržby. Obe strany konfliktu sa navzájom obviňujú z neochoty rokovať. EVG požaduje zvýšenie platov o 12 % alebo aspoň o 650 eur a viac. Vedenie národného železničného prepravcu Deutsche Bahn (DB) v utorok (25. 4.) predložilo upravenú ponuku pre približne 180.000 zamestnancov.

 

Okrem nezdaniteľného jednorazového príspevku na zmiernenie dosahov inflácie vo výške 2850 eur sa počíta s postupným zvyšovaním miezd od marca budúceho roku celkovo o 10 % pre nižšie a stredné platové skupiny a o 8 % pre vyššie platové skupiny. Predstavenstvo DB to označilo za najvyššiu ponuku v histórii spoločnosti. Odbory ju naopak odmietli ako nedostatočnú. Druhý celonárodný štrajk v rozpätí štyroch týždňov sa na nemeckých železniciach uskutočnil minulý piatok (21. 4.). 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies