Nemeckí vyšetrovatelia objavili osem pravdepodobných nacistických zločincov

NETKY.SK • 9 August 2016, 13:54 • 2 min
Nemeckí vyšetrovatelia objavili osem pravdepodobných nacistických zločincov

BERLÍN - Nemeckí vyšetrovatelia nedávno vo svojej krajine objavili ôsmich pravdepodobných nacistických zločincov, z ktorých najstarší má už takmer 100 rokov.

slovakia

left justify in out

S odvolaním sa na vyhlásenie nemeckej tajnej služby Zentrale Stelle, sídliacej v meste Ludwigsburg a zaoberajúcej sa vyšetrovaním nacistických zločinov, o tom dnes informovala agentúra DPA.

Šéf Zentrale Stelle Jens Rommel uviedol, že medzi podozrivými sú štyria muži a štyri ženy, ktorí pracovali v niekdajšom koncentračnom tábore Stutthof, ležiacom na severe Poľska neďaleko mesta Gdansk.

 

"Zatiaľ čo muži pracovali v tábore ako strážcovia, ženy zastávali rôzne povolania - boli napríklad pisárkami či telefonistami," dodal Rommel. Všetkých osem podozrivých, ktorí teraz možno budú čeliť obvineniam z napomáhania k vražde, sa narodilo v rokoch 1918-27. Predbežné vyšetrovanie ich prípadov už bolo podľa Zentrale Stelle predložené viacerým nemeckým prokuratúram.

 

Nemeckí vyšetrovatelia v posledných rokoch upriamili v rámci pátrania po nacistoch pozornosť na osoby, ktoré v koncentračných mohli zastávať skôr nižšie pozície. Lokalizovať sa teraz snažia ďalšie podozrivé osoby, ktoré mohli pracovať v niekdajších koncentračných táboroch ako napríklad Bergen-Belsen, Neuengamme, Auschwitz či Majdanek.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies