Nemeckí vyšetrovatelia majú prvé informácie o príčinách explózie v chemičke BASF

NETKY.SK • 19 Október 2016, 18:08 • 2 min
Nemeckí vyšetrovatelia majú prvé informácie o príčinách explózie v chemičke BASF

LUDWIGSHAFEN - Vyšetrovatelia príčin pondelkových udalostí v areáli chemického koncernu BASF v nemeckom Ludwigshafene majú "isté čiastkové poznatky" o príčinách explózie a následných požiaroch, ktoré si vyžiadali životy troch ľudí a pri ktorých sa zranilo sčasti vážne takmer 30 ľudí.

slovakia

left justify in out

Naznačil to dnes riadiaci vrchný prokurátor Hubert Ströber, ktorý sa podľa tlačovej agentúry DPA odvolal na svedeckú výpoveď. Jej obsah však bude musieť ešte potvrdiť alebo vylúčiť ďalšie vyšetrovanie. Spomínaný svedok je spolupracovníkom istej externej firmy pôsobiacej v areáli v sfére zabezpečenia, prezradil prokurátor. Jeho údaje sú teraz predmetom vyhodnocovania a budú zohľadnené v ďalšom priebehu vyšetrovania. Ströber avizoval i ďalšie výsluchy svedkov a preskúmanie ich výpovedí, o čom však z kriminalisticko-taktických dôvodov nechcel podrobnejšie hovoriť.

 

Miesto explózie je podľa jeho slov medzičasom sprístupnené a pracujú na ňom príslušníci polície i odborní znalci.

 

Orgány činné v trestnom konaní vyšetrujú prípad pre podozrenie zo zabitia z nedbanlivosti, z nedbalostného zavinenia explózie trhaviny a nedbalostného ublíženia na zdraví. Zamestnanci BASF si dnes minútou ticha uctili pamiatku obetí, vlajky na objektoch firmy sú spustené na pol žrde, zriadili aj kondolenčnú knihu.

 

Primátorka mesta Eva Lohseová preruší služobnú návštevu Ekvádora a vráti sa kvôli nešťastiu do vlasti zrejme počas nasledujúceho víkendu. Už na budúci týždeň by sa mala stretnúť s predstaviteľmi koncernu i hasičov, informovala regionálna rozhlasová a televízna stanica SWR.

 

S členmi vedenia koncernu BASF sa stretla medzičasom krajinská premiérka Malu Dreyerová, ktorá predtým navštívila aj dispečing hasičov a vyjadrila sústrasť pozostalým obetí i solidaritu príbuzným zranených.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona