Nemeckí vedci robia nábor dobrovoľníkov na fajčenie marihuany zdarma

NETKY.SK • 1 Máj 2017, 16:53 • 2 min
Nemeckí vedci robia nábor dobrovoľníkov na fajčenie marihuany zdarma

BERLÍN – Pre niekoho to znie ako sen, iných to môže pobúriť. Nemecká výskumná spoločnosť hľadá 25 000 dobrovoľníkov, ktorým poskytne marihuanu úplne zadarmo, aby na nich mohla skúmať dlhodobé účinky užívania tejto látky.

slovakia

left justify in out

Ak by ste sa takýmto dobrovoľníkom chceli stať, treba sa presťahovať do Nemecka. Na Slovensku by vám takýto špás neprešiel.

 

Každý dobrovoľník dostane na deň jeden gram sušenej rastliny. Zatiaľ sa zaregistrovalo len okolo 2 000 ľudí.

 

"Niekoľko miliónov ľudí v Nemecku pravidelne konzumuje kanabis a preto je čas, aby sa veda viac zaoberala jej rekreačným fajčením," povedal vedúci štúdie Marko Dörre .

 

Riaditeľ výskumu Dr. Thomas Schnel sa zase vyjadril, že: "Konope bolo vo vedeckej oblasti veľmi zanedbávané. Väčšinou sa skúmali len špecifické skupiny ľudí, ktorí od nej boli závislí alebo trpeli psychickými problémami.“

 

"U väčšiny spotrebiteľov ale nevzniká závislosť ani duševná porucha, a preto chceme intenzívnejšie skúmať, aké je vhodné množstvo jej spotreby a aké má účinky na zdravých ľudí,“ dodal Schnel.

 

Marihuana je podľa World Drug Report najrozšírenejšia, najviac predávaná i konzumovaná droga na celom svete. V Nemecku dostala zelenú v januári tohto roka, kedy za jej legalizáciu zahlasovali vládni aj opoziční poslanci.

 

Nemecko odvtedy vytvorilo štátom regulovaný program na pestovanie marihuany na liečivé využívanie. Kanabis užívajú napríklad ľudia so sklerózou či pacienti trpiaci chronickou bolesťou alebo nevoľnosťou. Lekári ju predpisujú na predpis.  



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies