Nemeckí rušňovodiči nákladných vlakov začali štvordňový štrajk

NETKY.SK • 5 November 2014, 18:32 • 2 min
Nemeckí rušňovodiči nákladných vlakov začali štvordňový štrajk

BERLÍN - Nemeckí rušňovodiči vstúpili dnes do štvordňového štrajku, ktorý je vyvrcholením sporov okolo kolektívnej zmluvy so štátnou železničnou spoločnosťou Deutsche Bahn.

slovakia

left justify in out

Už dnes popoludní na výzvu odborárov prerušili prácu rušňovodiči nákladných vlakov. Ich kolegovia z osobnej železničnej dopravy sa k nim pripoja v noci na štvrtok. Štvordňový štrajk, nasledujúci po sérii kratších zastavení práce, má trvať až do ranných hodín 10. novembra. V prípade, že skutočne potrvá až do pondelka, pôjde o najdlhší štrajk v povojnovej histórii nemeckých železníc, uviedla agentúra Reuters.
     

Experti odhadujú, že jeden deň štrajku takéhoto rozsahu môže stáť nemeckú ekonomiku až 100 miliónov eur. Mohol by tiež narušiť oslavy 25. výročia pádu Berlínskeho múru, ktoré sa budú konať počas nasledujúceho víkendu.
     

K štrajku sa neočakávane vyjadrila aj nemecká kancelárka Angela Merkelová, ktorá vyzvala obe strany na uvážlivý a zodpovedný postup. Podľa kancelárky by sa pri riešení vzájomných sporov malo zvážiť využitie mediácie.
     

Štrajk vyhlásila odborová organizácia rušňovodičov GDL, ktorá žiada päťpercentné zvýšenie miezd a kratší pracovný čas. Snaží sa pritom rokovať aj v mene ďalších železničných zamestnancov, napríklad sprievodcov a pracovníkov vo vlakových reštauráciách, ktorých doteraz zastupovala konkurenčná odborová organizácia.
     

Štátne železnice ponúkli rušňovodičom päťpercentné zvýšenie miezd v priebehu 30 mesiacov, ale odmietajú rokovať s GDL o mzdách pre ostatných zamestnancov.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona