Nemeckí rušňovodiči budú cez víkend opäť štrajkovať

NETKY.SK • 18 Október 2014, 09:36 • 2 min
Nemeckí rušňovodiči budú cez víkend opäť štrajkovať

BERLÍN - Odborový zväz strojvodcov nemeckých štátnych železníc vyhlásil na sobotu a nedeľu dvojdenný štrajk. Zväz GDL (Gewerkschaft Deutscher Lokomotivführer - Odborový zväz nemeckých rušňovodičov) chce dosiahnuť, aby štátna železničná spoločnosť Deutsche Bahn zamestnancom zvýšila platy o päť percent.

slovakia

left justify in out

Rušňovodiči tiež žiadajú skrátenie pracovného času z 39 na 37 hodín týždenne. Najnovší štrajk sa začne v sobotu o druhej hodine ráno a skončí sa v pondelok o 4:00 SELČ. Rušňovodiči nákladnej dopravy začnú štrajkovať už v piatok poobede.

 

Strojvodcovia štrajkovali aj v stredu, a to už druhýkrát za tento týždeň, čím spôsobili kolaps železničnej dopravy prakticky v celej krajine. Nemci tak na presuny museli použiť autobusy, autá a lietadlá. Štrajk sa dotkol dvoch tretín regionálnych spojov rovnako ako niektorých prímestských. Deutsche Bahn už navrhla podmienečné zvýšenie platov rušňovodičov o dve percentá, čo však odborári odmietli. Okrem zlepšenia podmienok pre strojvodcov chcú odborári získať aj mandát na vyjednávanie v mene ďalších železničiarov, čo vedenie podniku taktiež odmieta.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona