Nemeckí poslanci sa rozhodli pre vypočutie Edwarda Snowdena

NETKY.SK • 9 Máj 2014, 07:11 • 2 min
Nemeckí poslanci sa rozhodli pre vypočutie Edwarda Snowdena

BERLÍN - Nemeckí poslanci sa dnes rozhodli, že chcú položiť otázky bývalému spolupracovníkovi amerických tajných služieb Edwardovi Snowdenovi v rámci parlamentného vyšetrovania masového sledovania nemeckých občanov, ktoré Snowden odhalil. Informovala o tom agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

"Väčšina výboru sa rozhodla, že si chce vypočuť pána Snowdena," povedal konzervatívny predseda výboru zriadeného pre vyšetrenie činnosti americkej Národnej bezpečnostnej agentúry (NSA) v Nemecku, Roderich Kiesewetter.

 

Zatiaľ nerozhodli, či Snowdena, ktorý dostal azyl v Rusku, pozvú do Nemecka, aby svedčil osobne o sledovacej činnosti NSA, ktorá skalila vzťahy medzi Washingtonom a Berlínom. Snowdenovi hrozí zatknutie a vydanie, ak vkročí na pôdu akejkoľvek spojeneckej krajiny USA.

 

V USA ho vlani obvili z krádeže vládneho majetku, neautorizovaného zverejnenia národných bezpečnostných informácií a úmyselného poskytnutia tajných spravodajských informácií neautorizovanej osobe. 

 

Mohol by svedčiť zo zahraničia, ale nemecká opozícia argumentuje, že sa Snowden bude môcť vyjadrovať slobodne iba ak bude v Nemecku. Konzervatívci Angely Merkelovej to doteraz odmietali v obave, že priviesť Snowdena do Berlína by ešte viac naštrbilo vzťahy Nemecka s USA, ktoré utrpeli po odhalení, že Američania odpočúvali aj mobilný telefón samotnej spolkovej kancelárky.

 

Sociálni demokrati (SPD), ktorí sa delia o moc s Merkelovej konzervatívcami vo "veľkej koalícii", povedali, že by súhlasili s vypočúvaním Snowdena v Nemecku alebo Rusku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies