Nemeckí podnikatelia žiadajú Trumpa o podporu voľného obchodu

NETKY.SK • 9 November 2016, 14:39 • 2 min
Nemeckí podnikatelia žiadajú Trumpa o podporu voľného obchodu

FRANKFURT - Združenie nemeckého priemyslu vyzvalo víťaza amerických prezidentských volieb Donalda Trumpa, aby sa zdržal izolovania USA a upozornilo na negatívny vplyv pretrvávania neistoty na globálnu ekonomiku.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Šéf združenia Ulrich Grillo v stredu povedal, že USA musia pokračovať v podpore voľného trhu, pretože "čokoľvek iné by bolo jedom pre ekonomiku USA." V minulom roku boli USA najväčším obchodným partnerom Nemecka.

 

Podľa údajov nemeckého štatistického úradu vzájomný obchod s tovarmi medzi USA a Nemeckom vlani dosiahol hodnotu 174 mld. eur. Nemecko na americký trh v rolu 2015 exportovalo tovary za 113,7 mld. eur, predovšetkým motorové vozidlá, prívesy a návesy (34,1 mld. eur), stroje (17,6 mld. eur) a farmaceutické produkty (13,4 mld. eur). Nemecký dovoz amerických tovarov bol v minulom roku v hodnote 60,2 mld. eur. Išlo hlavne o import počítačov, elektroniky a optických produktov.

 

Nemecký inštitút Ifo v stredu uviedol, že export krajiny na americký trh od roku 2010 stúpol o 73 percent a import z USA sa zväčšil o 33 percent. Do USA podľa údajov inštitútu v roku 2014 smerovalo 16 percent nemeckých priamych zahraničných investícií (168 mld. eur) a 9 percent (87 mld. eur) zahraničných investícií v Nemecku pochádzalo z USA.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies