Nemeckí motoristi sa môžu pridať k hromadnej žalobe proti VW

NETKY.SK • 24 November 2018, 07:53 • 2 min
Nemeckí motoristi sa môžu pridať k hromadnej žalobe proti VW

BERLÍN - Desaťtisíce majiteľov dieselových vozidiel sa budú môcť od budúceho týždňa pripojiť k modelovej hromadnej žalobe proti Volkswagenu. Podľa údajov spotrebiteľského združenia Verbraucherzentrale Bundesverband(VZBV) sa vtedy otvorí register žalobcov na Spolkovom úrade pre súdnictvo.

slovakia

left justify in out

Vodiči, ktorí nechcú podať individuálnu žalobu, majú tak možnosť "uplatniť svoje právo bez finančného rizika", povedal prezident združenia Klaus Müller pre agentúru DPA.

 

VZBV žaluje VW v mene poškodených vodičov. Jeho cieľom je dosiahnuť, aby koncern vodičov odškodnil za pokles hodnoty ich vozidiel. Volkswagen tieto požiadavky odmieta a argumentuje, že autá boli schválené, technicky bezpečné a pojazdné. Ak sa v priebehu dvoch mesiacov zaregistruje aspoň 50 poškodených, budú sa môcť začať rokovania.

 

Zúčastniť sa môžu všetci majitelia dieselových áut, ktorých sa týkalo povinné zvolávanie a zatiaľ nepodali individuálnu žalobu. Ide o dieselové vozidlá značiek VW, Audi, Škoda a Seat s motormi typu EA 189 (štvorvalec, zdvihový objem: 1,2 alebo 1,6 alebo 2,0 litra), ktoré sa predali po 1. novembri 2008. Zaregistrovať sa môže aj vodič, ktorý medzičasom svoje auto predal alebo nechal zošrotovať.

 

VW musel v septembri 2015 priznať manipulácie s emisiami dieselových motorov. Povinné zvolávanie sa dotklo 2,5 milióna áut. Právnici združenia počítajú s tým, že k žalobe sa pridajú desaťtisíce majiteľov dieselových vozidiel.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies