Nemeckí ministri sa dohodli, zlučovanie rodín utečencov bude pozastavené

NETKY.SK • 11 Február 2016, 13:51 • 2 min
Nemeckí ministri sa dohodli, zlučovanie rodín utečencov bude pozastavené

BERLÍN - Nemeckí ministri vnútra Thomas de Maiziere a spravodlivosti Heiko Maas dosiahli dohodu v spore týkajúcom sa zlučovania rodín utečencov. Obaja dnes v Berlíne oznámili, že na tzv. Azylovom balíku II sa nebude nič zásadné meniť, informovala agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Nová právna úprava, ktorú koaličný kabinet schválil 3. februára, predpokladá pozastavenie zlučovania rodín - prisťahovania príbuzných - na dva roky v prípade utečencov, ktorí nemajú automaticky právo na azyl, avšak priznajú im tzv. doplnkovú (subsidiárnu) ochranu. Určená je pre osoby, ktoré by sa po vrátení do krajiny pôvodu mohli stať obeťami perzekúcie.

 

Sociálni demokrati (SPD) však nečakane vzniesli námietky voči tomu, aby sa toto opatrenie týkalo aj detí a mladistvých z tejto skupiny. Ich víkendové rokovanie s koaličnými kresťanskými demokratmi (CDU) neprinieslo výsledky, dosiahnutím dohody boli preto poverení Maas z SPD a De Maiziere z CDU.

 

Ministri sa dohodli na kompromise, že v prípade "naliehavých humanitárnych dôvodov" sa umožní aj príchod rodičov mladistvých, ktorí požiadali o azyl v Nemecku. Rozhodovať o nich bude ministerstvo zahraničných vecí v koordinácii s ministerstvom vnútra.

 

Azylový balík II - súčasť úsilia vlády kancelárky Angely Merkelovej o zníženie prílevu migrantov do Nemecka - má tak otvorenú cestu do Spolkového snemu. Neočakáva sa, že by v ňom poslanci uskutočnili výrazné zmeny.

 

Vláda okrem toho schválila nové opatrenia umožňujúce vyhostenie azylantov i ďalších cudzincov, ktorých odsúdia na viac ako rok väzenia za trestné činy ako ublíženie na zdraví, vražda alebo znásilnenie. Vlani prišlo do Nemecka takmer 1,1 milióna migrantov a utečencov. Migračnú vlnu nezastavila ani zima, keď v januári pribudlo ďalších 91.671 azylantov, čo je v priemere takmer 3000 za deň.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona