Nemeckí lekári odmietli povinné testy žiadateľov o azyl ako neetické

NETKY.SK • 6 Január 2018, 06:57 • 2 min
Nemeckí lekári odmietli povinné testy žiadateľov o azyl ako neetické

Údajne 15-ročný Afgánec, ktorý zavraždil nemeckú dievčinu v meste Kandel, na pätnásť nevyzerá. Jeho skutočný vek však môže zistiť iba test. Nemecká lekárska asociácia tvrdí, že povinné testy skúmajúce vek utečencov sú eticky zlé a nepresné.

slovakia

left justify in out

Výzvy k testovaniu zesilneli po nedávnej vražde mladej dievčiny údajne neplnoletým Afgáncom, píše Die Welt. Lekárska asociácia Bundesärztekammer vo vyhlásení uviedla, že povinné testovanie "je zásahom do osobnej integrity človeka". "Asociácia má vážne výhrady," povedal jej prezident  Frank Ulrich Montgomery.  "Pokiaľ by ste ich robili u každého utečenca, bol by to zásah do ich práv." Testy vraj navyše vykazujú veľké množstvo chýb, informuje server Stredoevropan.cz.

 

Testy boli doposiaľ dobrovoľné a podstúpiť ich na vlastnú žiadosť mohli tak žiadatelia o azyl, tak ich mohli uslkutočniť na základe žiadosti úradov. K určeniu veku sa používa takzvaná RTG artroskopia, pri ktorej sa hodnotí vek podľa fyzického vzhľadu, chrupu, a RTG testom kosti na ruke.

 

Pre imigrantov, ktorí prichádzajú bez pasov, je výhodné tvrdiť, že sú neplnoletí, pretože získajú ubytovanie a ďalšie výhody. 

 

Avšak nielen v prípade zavraždenej Márie Ladenburger, kde údajne neplnoletý páchateľ afganského pôvodu bol v skutočnosti tridsiatnik, sa ukazuje, že tieto "deti" o svojom veku často klamú. Aj teraz v prípade zavraždenej dievčiny v meste Kandel, kde vrah o sebe tvrdí, že má 15 rokov a pohľad na fotografiu dáva tušiť, že môže byť aj omnoho starší...

 

img 

Vrah dievčiny v meste Kandel. Povedali by ste, že má 15 rokov? 

 

 

 

"Je nezmysel, že má len 15 rokov. Dúfame, že sa v procese dozvieme jeho skutočný vek," povedal otec zavraždenej.

 

"Príliš mnoho utečencov klame o svojom veku," povedal tiež bavorský minister vnútra Hermann.

 

Strana AFD povinné testy utečencov požaduje už dlho. teraz je pre aj bavorská CSU a miestopredseda najsilnejšej nemeckej strany CDU, Thomas Strol povedal, že vek žiadateľov o azyl by mali lekári skúmať.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
peter bercik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies