Nemeckí ekonómovia sú skeptický k plánom Donalda Trumpa

NETKY.SK • 28 November 2016, 13:21 • 2 min
Nemeckí ekonómovia sú skeptický k plánom Donalda Trumpa

BERLÍN - Väčšina zo 130 opýtaných nemeckých ekonómov očakáva, že investície do infraštruktúry, ktoré ohlásil novozvolený americký prezident Donald Trump, by mohli priniesť hospodárske zotavenie v USA. Ak Trump uvoľní viac peňazí do infraštruktúry, podľa inštitútu Ifo 80 % ekonómov počíta s miernym zotavením, zhruba 75 % so zvýšením zamestnanosti. Každý siedmy očakáva výrazné ekonomické zotavenie.

slovakia

left justify in out

Ekonómovia zaujali mimoriadne kritický postoj k Trumpovým daňovým a obchodným plánom. "Obmedziť obchod a zvýšiť zadlženosť sa môže stať horkou pilulkou," povedal Niklas Potrafke, vedúci Ifo pre verejné financie a politickú ekonómiu. Nemeckí ekonómovia radia skôr financovať tieto plány zvýšením daní. Naproti tomu Trump chce dane znížiť aj za cenu vyššieho zadlženia.

 

Na veľký odpor narazili obchodnopolitické plány budúceho prezidenta. Tretina ekonómov očakáva výrazne protekcionistickú politiku, čiže vyššie clá a viac prekážok pre dovoz. Zvyšných 61 % očakáva len mierne protekcionistické tendencie. Ekonómovia sú presvedčení, že nezávisle od miery ochrany to hospodársky poškodí USA, no v oveľa väčšej miere Nemecko.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies