Nemeckí boháči majú väčší majetok, než sa doteraz predpokladalo

NETKY.SK • 11 Február 2015, 14:16 • 2 min
Nemeckí boháči majú väčší majetok, než sa doteraz predpokladalo

FRANKFURT NAD MOHANOM - Nemeckí superboháči vlastnia viac majetku, než sa doteraz predpokladalo.

slovakia

left justify in out

Pre štatistické nepresnosti bola hodnota majetku milionárov a miliardárov takmer neznáma. To sa teraz zmenilo. S odvolaním sa na štúdiu Nemeckého inštitútu pre hospodársky výskum (DIW) o tom informoval denník Süddeutsche Zeitung.
     

Odborníci DIW vypracovali novú metódu a nepresnosti zredukovali. Vďaka tomu odhadli celkový majetok Nemcov až na 9,3 bilióna eur, čo je o 3 bilióny eur viac než po poslednom úradnom hodnotení v roku 2012.
     

Rozdelenie majetku medzi superboháčmi a bežnými občanmi sa drasticky zmenilo. "Najbohatší ľudia disponujú oveľa vyšším podielom na celkovom majetku Nemcov, než sa doteraz predpokladalo," povedal jeden z autorov štúdie Markus M. Grabka. 
     

DIW zistil, že 0,1 % najbohatších domácností vlastní 14 až 16 % celkového majetku. To trojnásobne presahuje 5 %, z ktorého doteraz vychádzali štatistici. Podiel najbohatšieho jedného percenta sa zvýšil z doterajších 18 % na 31 až 34 %. Majetných 10 % dokonca vlastní dve tretiny až tri štvrtiny celkového majetku Nemcov (63 až 74 %), kým doteraz sa odhadoval ich podiel na 60 %.
     

Majetok Nemcov sa zisťuje každé tri roky prostredníctvom telefonického prieskumu medzi 25.000 náhodne zvolenými občanmi. "Je veľmi nepravdepodobné, že vo výbere figuruje aj miliardár. A ak predsa, je takmer isté, že neodpovie," konštatuje Grabka. Štatistické údaje sú preto výrazne deformované, o to viac, že práve v rukách boháčov sa sústreďuje najviac peňazí. Keďže v Nemecku sa neplatia dane z majetku, DIW upozorňuje, že ide o len o hrubý odhad.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies