Nemeckí aktivisti rozpútali posledný hon na nacistov

NETKY.SK • 23 Júl 2013, 14:12 • 2 min
Nemeckí aktivisti rozpútali posledný hon na nacistov

BERLÍN - Nemecké Centrum Simona Wiesenthala spustilo v utorok rozsiahlu kampaň zameranú na dolapenie posledných žijúcich nacistov.

slovakia

left justify in out

Vo viacerých nemeckých mestách sa objavili bilbordy, v ktorých nadácia vyzýva na poskytnutie informácií o pohlavároch režimu nemeckého nacistického vodcu Adolfa Hitlera. "Neskoro, ale nie príliš neskoro," píše sa na každom z asi 2000 plagátov, na ktorých sú zobrazené čiernobiele fotografie z koncentračných táborov.

Celá akcia dostala názov Operácia posledná šanca. Za informácie vedúce k dolapeniu ktoréhokoľvek odsúdeného alebo podozrivého nacistu vyplatí centrum 25-tisíc eur. "Očakávame, že dostaneme tipy o ľuďoch, ktorí slúžili v koncentračných táboroch... a pomôžeme tým postaviť ich pred spravodlivosť," cituje tlačová agengúra AFP zástupcu centra Efraima Zuroffa.

Aktivisti prišli s iniciatívou po tom, ako v máji 2011 nemecké súdy poslali za mreže Johna Demjanjuka, v Ukrajine narodeného bývalého strážcu v koncentračnom tábore Sobibor. Podľa Zuroffa je tento verdikt nádejou, že za mrežami napokon skončia aj ďalší žijúci nacistickí pohlavári.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies