Nemeckí a rakúski dôchodcovia smerujú do SR, píše Sme

NETKY.SK • 3 Január 2013, 08:33 • 2 min
Nemeckí a rakúski dôchodcovia smerujú do SR, píše Sme

Nemeckí a rakúski dôchodcovia smerujú do SR, píše Sme - Zaujímavosti Nemecké a rakúske rodiny chcú, aby ich blízki žili v domovoch dôchodcov na Slovensku. Pobyty u nás aj v Maďarsku sprostredkúva nemeckým penzistom firma Seniorpalace.

slovakia

left justify in out

img

Nemecké a rakúske rodiny chcú, aby ich blízki žili v domovoch dôchodcov na Slovensku. Pobyty u nás aj v Maďarsku sprostredkúva nemeckým penzistom firma Seniorpalace. "Zahraničným klientom ponúkame vhodné zariadenia podľa diagnózy. Oni si vyberú krajinu", hovorí Monika Fazekašová zo Seniorpalace. Kým v Nemecku sa platí za pobyt v domove dôchodcov vyše 3000 eur mesačne, u nás približne 700 eur. Záujem o umiestnenie seniorov zo zahraničia do zariadení u nás rastie nielen pre vysoké finančné náklady v cudzine. 

Niektoré rodiny si myslia, že u nás majú v domovoch dôchodcov viac času na klienta. Asociácia sociálnych služieb v Nemecku už varovala, že systém je neudržateľný a potrebuje reformu. Táto asociácia tvrdí, že v roku 2011 sa z Nemecka do maďarských domovov dôchodcov odsťahovalo 7150 seniorov, do Česka 3000 a na Slovensko 600 penzistov. Milada Dobrotková z Asociácie poskytovateľov sociálnych služieb u nás hovorí, že tieto čísla sú prehnané. "Počet nemeckých seniorov sa pohybuje do stovky. Máme o nich záujem, pretože pre nás je to vec záchrany", tvrdí. Téme sa venuje denník SME na prvej a siedmej strane v článkoch "Nemci dožívajú u nás, sme lacní" a "Seniori z Nemecka dožívajú aj u nás".

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona