Nemeckému Halle hrozia rozsiahle záplavy: Rieka Sála láme 400-ročné rekordy

NETKY.SK • 5 Jún 2013, 15:35 • 2 min
Nemeckému Halle hrozia rozsiahle záplavy: Rieka Sála láme 400-ročné rekordy

HALLE - Povodňová situácia v meste Halle v nemeckej spolkovej krajine Sasko-Anhaltsko sa dnes výrazne zhoršila. Úrady vyzvali okolo 30.000 ľudí, aby opustili svoje domovy, keďže hladina rieky Sála dosiahla 8,07 metra, čo je najviac za 400 rokov. Bežný stav sú necelé dva metre, uviedla agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Hrozí, že voda zaplaví päť veľkých oblastí, najmä severnú a južnú časť štvrte Halle-Neustadt. Pre evakuovaných je pripravené náhradné ubytovanie. Miestne hrádze sú premočené a voda cez ne na mnohých miestach presakuje, informoval primátor Bernd Wiegand. Hrádze sú navyše oslabené obrovským tlakom, ktoré na ne voda vyvíja už niekoľko dní.

Kritická zostáva situácia aj na hornej časti nemeckého úseku Labe, rieka však podľa hydrológov neprekoná maximá z roku 2002. V saskej metropole Drážďany by mala kulminovať vo štvrtok ráno na úrovni 8,5-8,7 metra (2002: 9,4 metra), v meste Schöna ležiacom pri hraniciach s Českou republikou na úrovni 10,7 m do 10,9 metra (12,04 metra).

Prevádzkovateľ odstavenej jadrovej elektrárne Krümmel pri Labe sa začal prvýkrát v jej dejinách pripravovať na prípadné zatvorenie protipovodňových vrát a postavenie mobilných zábran. Hoci elektráreň nevyrába elektrinu, potrebuje ju na chladenie vyhoreného paliva.

Úrady v Drážďanoch v súvislosti s povodňami rozhodli, že každému, kto bude prekážať pri záchranných prácach, hrozí pokuta vo výške 1000 eur.

Dramatické scény sa dnes odohrali v bavorskej obci Stephansposching v okrese Deggendorf. Sirény obyvateľom oznámili, že sa musia okamžite dostať do bezpečia, keďže sa blíži záplavová voda, informoval denník Passauer Neue Presse.

Vzhľadom na vysokú hladinu Dunaja sa uskutočnila evakuácia obyvateľov na ostrove Gstütt v bavorskom meste Straubing. Hoci rieka už kulminovala, jej hladina bude vysoká niekoľko hodín.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies