Nemeckého exprezidenta Wulffa zbavili obvinenia z korupcie

NETKY.SK • 27 Február 2014, 12:58 • 2 min
Nemeckého exprezidenta Wulffa zbavili obvinenia z korupcie

HANNOVER - Krajský súd v Hannoveri zbavil dnes bývalého nemeckého prezidenta Christiana Wulffa obvinenia z prijímania úplatkov. Stalo sa tak viac ako dva roky po jeho odstúpení z funkcie, informovala agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Prokuratúra obvinila Wulffa, že v roku 2008 si ešte ako predseda vlády spolkovej krajiny Dolné Sasko nechal od spoluobvineného filmového producenta Davida Groenewolda vedome uhradiť časť nákladov za návštevu pivného festivalu Oktoberfest v Mníchove. Konkrétne išlo o približne 720 eur za hotel, stravu a opateru detí. Wulff sa mal na oplátku prihovoriť u vedenia koncernu Siemens za podporu Groenewoldovho filmu. Obaja muži obvinenia z korupcie odmietli.

Wulff odstúpil z funkcie 17. februára 2012 iba po 598 dňoch strávených v najvyššej ústavnej funkcii. Reagoval tým na požiadavku hannoverskej prokuratúry o zbavenie jeho imunity kvôli obvineniu z korupcie.

Korupčná aféra sa začala v decembri 2011 článkami o tom, že Wulff si pri kúpe nehnuteľnosti v roku 2008 zobral úver 500.000 eur od manželky podnikateľa Egona Geerkensa, hoci kontakty s ním predtým poprel. Novinári následne zistili, že Wulff prijal aj viacero ponúk na dovolenky od manažérov a firiem.

Wulffa zvolili za hlavu štátu 30. júna 2010. Vo veku 51 rokov sa stal najmladším prezidentom v novodobých dejinách Nemecka. Wulffovým nástupcom sa mesiac po jeho rezignácii stal Joachim Gauck.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies