Nemeckého člena IS odsúdili na štyri a pol roka väzenia

NETKY.SK • 4 Marec 2016, 13:50 • 2 min
Nemeckého člena IS odsúdili na štyri a pol roka väzenia

DÜSSELDORF - Mladého Nemca, ktorý sa priznal k pôsobeniu v radoch extrémistickej skupiny Islamský štát (IS), odsúdili dnes po návrate do vlasti na štyri a pol roka väzenia.

slovakia

left justify in out

Dvadsaťpäťročného muža, identifikovaného ako Nils D., uznal súd v Düsseldorfe vinným z členstva v teroristickej organizácii. Počas procesu sa priznal, že bol členom "údernej" jednotky IS, ktorá pátrala po špiónoch a dezertéroch, strážila väzňov a zbavovala sa ich tiel. Povedal tiež, že bol strážcom v objekte, kde väzňov mučili. Súd dospel k záveru, že jeho tvrdenia sú pravdivé.

 

Nils D. prestúpil na islam v roku 2011 po tom, ako zanechal odborný výcvik. Následne sa radikalizoval a v auguste 2013 odcestoval do Sýrie pridať sa k IS spolu so skupinou ďalších salafistov z mesta Dinslaken v Severnom Porýní-Vestfálsku.

 

Do Nemecka sa vrátil po niečo vyše roku a v januári 2015 ho zatkli. Počas procesu sa od IS dištancoval, pričom ešte predtým bol kľúčovým svedkom na ďalších dvoch súdnych procesoch týkajúcich sa terorizmu.

 

Do oblastí konfliktu v Sýrii a Iraku odcestovalo podľa údajov nemeckých úradov viac než 780 nemeckých islamistov. Tretina z nich sa vrátila do Nemecka a niekoľko desiatok ich zahynulo.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies