Nemeckého chargé d'affaires si predvolalo turecké ministerstvo v súvislosti s výrokmi šéfa BND

NETKY.SK • 22 Marec 2017, 07:19 • 2 min
Nemeckého chargé d'affaires si predvolalo turecké ministerstvo v súvislosti s výrokmi šéfa BND

ANKARA - Chargé d'affaires nemeckého veľvyslanectva v Turecku predvolali dnes na ministerstvo zahraničných vecí v Ankare, a to v súvislosti s výrokmi šéfa nemeckej Spolkovej spravodajskej služby (BND) Bruna Kahla.

slovakia

left justify in out

Ten v rozhovore pre spravodajský týždenník Der Spiegel netajil pochybnosti o tom, že za zmareným pučom z júla 2016 v Turecku bolo hnutie kazateľa Fethullaha Gülena.

 

Podľa tureckého ministerstva zahraničných vecí svedčia tieto slová o "tolerantnom" a "ochrannom" postoji Nemecka k spomínanému hnutiu, ktoré turecké vedenie viní zo zodpovednosti za pokus o štátny prevrat z vlaňajšieho 15. júla.

 

Turecké vládne zdroje navyše obviňujú nemeckú stranu, že poskytla útočisko stovkám stúpencov Gülena. Súčasne zdôraznili, že všetky dôkazy vrátane výpovedí pučistov sú dostupné a že z nich jasne vyplývajú kontakty s týmto hnutím.

 

Zároveň pripomenuli, že verejne dostupná je taktiež komunikácia medzi sprisahancami pred zmareným pokusom o puč i počas neho. V podobnom duchu sa na adresu Berlína vyjadril už v nedeľu Ibrahim Kalin, hovorca tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies