Nemecké zbrojné firmy dodajú Ukrajine zbrane, prisľúbil Scholz

NETKY.SK • 20 Apríl 2022, 08:06 • 2 min
Nemecké zbrojné firmy dodajú Ukrajine zbrane, prisľúbil Scholz

BERLÍN – Nemecký kancelár Olaf Scholz v utorok prisľúbil, že Berlín bude financovať priame dodávky zbraní pre Ukrajinu z nemeckého zbrojného priemyslu. TASR prevzala správu z agentúry DPA.

slovakia

left justify in out

Scholz priblížil, že jeho vláda požiadala nemecké zbrojárske firmy, aby poskytli zoznam zbraní, ktoré je možné Kyjevu dodať v blízkej budúcnosti. Nachádzajú sa na ňom protitankové zbrane, zariadenia protivzdušnej obrany, munícia „a tiež to, čo je možné nasadiť v delostreleckých bojoch“. Ukrajina si podľa slov spolkového kancelára z tohto zoznamu vybrala zbrane, ktorých dodanie bude financovať nemecká vláda.

 

Toto oznámenie prišlo po tom, čo viaceré európske krajiny ohlásili plány na dodávky ťažkých zbraní pre Ukrajinu a tiež v čase, keď Scholz čelí narastajúcemu tlaku vlastného vládneho kabinetu a opozičných kresťanských demokratov (CDU) čo sa týka záväzku Nemecka dodať Ukrajine ťažké zbrane. Nemecko dosiaľ poskytlo Ukrajine protitankové a protilietadlové rakety, guľomety, vozidlá či vybavenie na nočné videnie a ochranný výstroj. Kyjev však požaduje ťažké zbrane, akými sú bojové tanky, delostrelectvo či bojové vrtuľníky.

 

img

 

Marie-Agnes Stracková-Zimmermannová z liberálnej Slobodnej demokratickej strany (FDP) kritizovala, že Nemecko je pomalé a stále zaostáva za inými krajinami, čo sa týka dodávok zbraní pre Ukrajinu. „Za slobodu a ľudské práva musíte bojovať. Nedostanete ich zadarmo,“ zdôraznila. Anton Hofreiter zo strany Zelených, ktorá je takisto ako FDP súčasťou vládnej koalície, vytkol Scholzovi chýbajúce líderstvo s tým, že na Nemecko sa v Európe nazerá s tým, že „príliš váha“. Hofreiter odmietol obavy, že dodávky zbraní by mohli rozšíriť vojnový konflikt.

 

„Čím dlhšie táto vojna trvá, tým väčšie je nebezpečenstvo, že Rusko túto vojnu vyhrá, tým väčšie je nebezpečenstvo, že sa vojna rozšíri,“ povedal Hofreiter s tým, že šéf Kremľa Vladimir Putin chce obnoviť ruské impérium a nič nezaručí, že nezaútočí aj na Moldavsko či pobaltské štáty. „Je potrebné spraviť všetko na podporu Ukrajiny, aby sa minimalizovalo riziko rozšírenia (vojny),“ dodal.

 

Johann Wadephul z CDU na Twitteri poznamenal, že Nemecko reaguje prineskoro a „Ukrajinu necháva v štichu“. Premiér Severného Porýnia-Vestfálska Hendrik Wüst z CDU obvinil Scholzových sociálnych demokratov (SPD) z izolácie Nemecka v Európe, keďže Ukrajine poskytuje pomoc neskoro a pomaly. „Nikdy predtým nebolo Nemecko uprostred medzinárodnej krízy tak izolované a apatické,“ povedal Wüst pre denník Rheinische Post.

 

Možno vás zaujme: Kanada pošle Ukrajine ťažké delostrelectvo



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies