Nemecké strany CDU, CSU a SPD podpísali veľkú koaličnú dohodu

NETKY.SK • 16 December 2013, 15:48 • 2 min
Nemecké strany CDU, CSU a SPD podpísali veľkú koaličnú dohodu

BERLÍN - Najvyšší predstavitelia nemeckých politických strán CDU, CSU a SPD dnes podpísali koaličnú dohodu o vytvorení tretej veľkej koalície v dejinách Nemecka. Informovala o tom agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Zloženie vlády zverejnili po dva mesiace trvajúcich koaličných rokovaniach CDU a jej bavorskej sesterskej strany CSU so sociálnymi demokratmi, ktorým predchádzali septembrové parlamentné voľby. Na čele koalície bude stáť kancelárka  Angela Merkelová, ktorá už viedla veľkú koalíciu počas svojho prvého mandátu v rokoch 2005-2009.

Sociálni demokrati (SPD) schválili koaličnú dohodu troch strán ako poslední - v sobotu. Mená svojich šiestich ministrov zverejnili v nedeľu skôr než CDU svojich ministrov.

Líder SPD Sigmar Gabriel bude mať spojené portfólio ekonomiky a energetiky v čase, keď sa Nemecko pripravuje vzdať jadrovej energetiky. Bývalý minister zahraničia a parlamentný líder SPD Frank-Walter Steinmeier bude znova šéfom diplomacie, túto funkciu zastával už v rokoch 2005-2009. 

Alexander Dobrindt (CSU) bude ministrom dopravy a digitálnej infraštruktúry, minister vnútra Hans-Peter Friedrich zmení rezort a bude ministrom poľnohospodárstva, zatiaľ čo Gerd Müller sa stane ministrom rozvoja.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies