Nemecké stanice neodvysielajú koncerty Rogera Watersa z Pink Floyd: Je vraj proti Izraelu

NETKY.SK • 28 November 2017, 06:53 • 2 min
Nemecké stanice neodvysielajú koncerty Rogera Watersa z Pink Floyd: Je vraj proti Izraelu

BERLÍN - Verejnoprávne rozhlasové stanice v Nemecku odmietajú odvysielať pripravované koncerty Rogera Watersa, bývalého frontmana legendárnej britskej skupiny Pink Floyd.

slovakia

left justify in out

Stanice ho obviňujú z antisemitizmu, pretože počas vystúpení vyzýva na bojkotovanie Izraela.

 

Stanice Antenne Brandenburg a radioBerlin 88.8, ktoré sú súčasťou spoločnosti RBB (Rundfunk Berlin-Brandenburg), v pondelok oznámili, že neodvysielajú naživo Watersov koncert naplánovaný na 1. a 2. júna 2018. "Pre RBB je dôležité zaujať k tomu jasný postoj a vyslať dôležitý signál židovskej obci v Berlíne a Brandenbursku," uviedla manažérka Patricia Schlesingerová. Brandenbursko je jednou zo 16 nemeckých spolkových krajín, obklopuje metropolu Berlín.

 

Ďalšie stanice ako Westdeutsche Rundfunk (WDR) a Norddeutsche Rundfunk (NDR) urobili v posledných dňoch podobné rozhodnutia.

 

Organizátor koncertov Marek Lieberberg označil postoj vysielateľov za "absolútne smiešne". Napriek tomu, že Waters má kontroverzný súkromný názor na Izrael, "nemôžem a nechcem mu odopierať jeho právo na slobodu prejavu," povedal hudobný manažér, ktorého rodičia prežili holokaust.

 

Waters účinkoval s hudobnou skupinou Pink Floyd v rokoch 1965-1985 a zaslúžil sa o vznik kultových albumov ako The Wall, The Dark Side of the Moon a ďalších.

 

Hudobník bežne na svojich koncertoch vyzýva umelcov na bojkot Izraela a niekedy má na javisku balóny v tvare prasiat, ozdobené Dávidovou hviezdou.

 

Waters podporuje bojkot židovského štátu a aj kampaň za divestície a sankcie proti Izraelu, ktorých cieľom je donútiť krajinu, aby zmenila svoju politiku voči Palestínčanom.

 

Okrem účinkovania v kapele Pink Floyd, ktorá hrala psychedelický a neskôr progresívny rock, vyvolal Waters pozornosť aj tým, keď skladby z albumu The Wall (Múr) zahral v Berlíne v roku 1990 na území, kde ešte niekoľko mesiacov predtým stával Berlínsky múr. Vystúpenie bolo vtedy sledované po celom svete a nahrávka z tohto koncertu sa stala najlepšie predávaným živým albumom.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona