Nemecké občianstvo má vo svete najvyššiu hodnotu

NETKY.SK • 4 Jún 2016, 15:12 • 2 min
Nemecké občianstvo má vo svete najvyššiu hodnotu

BERLÍN - Pravdepodobne ide o vrchol ekonomizácie sveta, ak sa švajčiarska konzultačná spoločnosť Henley & Partners snaží na základe objektívnych kritérií ohodnotiť občianstvo jednotlivých krajín sveta. I keď to môže pre bežného občana znieť trúfalo, pre relatívne malú skupinu majetných rodín a podnikateľov je dôležité vedieť, ktorá štátna príslušnosť im prinesie najväčšie výhody. Informuje o tom denník Die Welt.

slovakia

left justify in out

Henley & Partners každoročne určuje hodnotu 160 občianstiev. Na prvých 12 miestach sa nachádzajú Nemecko, Dánsko, Fínsko, Nórsko, Švédsko, Island, Írsko, Rakúsko, Francúzsko, Švajčiarsko, Holandsko a Belgicko. Na poslednom mieste sa nachádza Jemen, nad ním sa umiestnili Irak, Sýria, Pakistan, Etiópia, Čad, Burundi, Sudán, Eritrea, Stredofrická republika, Afganistan a Kongo.

 

Nemecko je na prvom mieste už niekoľko rokov. Dôvodom je kombinácia vysokej životnej úrovne a mimoriadna medzinárodná mobilita občanov. Podľa zistení švajčiarskej firmy sa Nemci môžu tešiť z veľkej dĺžky života, kvalitného vzdelávania a relatívne vysokej životnej úrovne. K tomu prispieva hospodárska sila Nemecka a podľa analytikov je krajina veľmi bezpečná a politicky stabilná. Nemecký pas ponúka svojmu majiteľovi takmer neobmedzené možnosti, napríklad, 177 krajín môžu Nemci navštíviť bez víz.

 

Prvé priečky rebríčka obsadila výlučne Európa, až na 28. mieste sa nachádzajú USA ako prvá mimoeurópska krajina. Podľa denníka Die Welt to signalizuje, že vojenská či ekonomická sila ešte neznamená aj vysokú hodnotu štátnej príslušnosti. Dokazuje to nielen postavenie USA, ale aj umiestnenie Ruska a Číny až pod 60. miestom.

Fakt, že bulharské či rumunské občianstvo prekonali japonské, kanadské alebo austrálske, spôsobila najmä mobilita v rámci Európy. Analytici Henley & Partners mimoriadne vysoko hodnotia to, že obyvatelia všetkých členských krajín majú v rámci Európy rovnaké práva ako domáci.

 

Podľa denníka Die Welt podnikatelia, majetní ľudia či špičkoví športovci získajú pas oveľa jednoduchšie než utečenec. Mnohé európske štáty podmieňujú pridelenie občianstva finančným príspevkom, napríklad, vo forme investícií. Najmä v časoch finančnej a ekonomickej krízy viaceré štáty, okrem iného aj USA, zmenili zákony a zahraničným investorom poskytli povolenie pobytu, ak do krajiny prinesú určitú sumu.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies