Nemecké múzeum klobás vyvolalo rozruch, chce sa presťahovať sem!

NETKY.SK • 1 Február 2019, 07:51 • 2 min
Nemecké múzeum klobás vyvolalo rozruch, chce sa presťahovať sem!

BERLÍN - Nemecké múzeum klobás vyvolalo vo štvrtok rozruch svojím kontroverzným oznámením, že sa plánuje presťahovať na miesto, kde počas druhej svetovej vojny sídlil tábor nútených prác.

slovakia

left justify in out

Prevádzkovatelia zmieneného múzea sa chcú presídliť na predmestie mesta Mühlhausen v nemeckej spolkovej krajine Durínsko, ktoré bolo v minulosti akousi pobočkou omnoho väčšieho nacistického koncentračného tábora Buchenwald.

 

img

 

"Umiestnenie na území bývalých kasární pre židov, čo vykonávali nútenú prácu, je neprípustné," povedal Reinhard Schramm, hlavný predstaviteľ židovskej komunity v Durínsku. V tábore s krycím názvom Martha II bolo počas vojny uväznených asi 700 židovských žien, ktoré boli nútené pracovať v miestnej továrni na výrobu zbraní.

 

Múzeum prevádzkuje asociácia Priateľov durínskej klobásy (Thüringer Bratwurst), ktorá uviedla, že s históriou tohto miesta nebola oboznámená. Inštitúcia momentálne sídli v malej durínskej obci, pričom ponuku na presídlenie jej dal súkromný investor, ktorý ju v roku 2008 odkúpil od nemeckej vlády.

 

img

 

Katharina König-Preussová, poslankyňa durínskeho parlamentu za stranu Ľavica, uviedla, že zmienená oblasť pri Mühlhausene by mala namiesto toho slúžiť ako pripomienka histórie i súčasných prejavov antisemitizmu. "Myslím, že je to dobré múzeum, zábavné aj relevantné, nie však prosím na tomto mieste," uviedla pre DPA.

 

Koncentračný tábor Buchenwald vznikol ešte v roku 1937. Ocitlo sa v ňom približne 250.000 ľudí z 36 krajín. Na následky hladu, podchladenia, vyčerpania z nútených prác a lekárskych experimentov zomrelo okolo 56.000 osôb, z nich asi 11.000 židov. Oslobodili ho 11. apríla 1945 príslušníci ozbrojených síl USA.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona