Nemecké ministerstvo vnútra pripravuje sprísnenie bezpečnostnej legislatívy

NETKY.SK • 11 August 2016, 15:02 • 2 min
Nemecké ministerstvo vnútra pripravuje sprísnenie bezpečnostnej legislatívy

BERLÍN - Nemecký minister vnútra Thomas De Maiziere predstavil dnes v Berlíne balík opatrení, ktorými chce znížiť riziko teroristických útokov vo svojej krajine. Reaguje ním na nedávne útoky vo Würzburgu a Ansbachu, ktoré spáchali utečenci, píše agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Prísnejším postihom budú čeliť cudzinci, ktorí sa dopustia trestného činu alebo predstavujú hrozbu pre verejnú bezpečnosť. Podľa de Maiziera častejšie poputujú do väzby a budú môcť byť rýchlejšie deportovaní.


Tzv. tolerovaný pobyt cudzincov čakajúcich na vyhostenie by sa mal skrátiť, ak napríklad uvedú nepravdivé údaje o svojej identite. Každý, kto sa zúčastní na teroristických aktivitách v zahraničí, príde o nemecké občianstvo. Prejavovanie sympatií voči terorizmu bude trestné.


Povinnosť mlčanlivosti lekára ostane zachovaná, budú sa však hľadať riešenia, ako by mohla byť znížená hrozba pre občanov.


Prostriedkom proti radikalizácii utečencov je podľa ministra vnútra zlepšenie sociálnej starostlivosti. Pedagógovia by mali byť lepšie pripravení na prácu s traumatizovanými osobami. Nutné je tiež preskúmať poskytovanie údajov Spolkovým úradom pre migráciu a utečencov (BAMF) pre bezpečnostné orgány.


De Maiziere zároveň odmietol požiadavku krajinských ministrov vnútra z Kresťanskodemokratickej únie (CDU) na všeobecný zákaz nosenia burky. Takéto opatrenie by totiž mohlo byť v rozpore s ústavou. Navyše nie je podľa neho možné zakazovať všetko, s čím človek nesúhlasí. Minister je aj proti opätovnému zrušeniu dvojakého občianstva v Nemecku.


Na margo diskusie o nasadení armády v prípade teroristických útokov De Maiziere povedal, že zodpovednosť za zvládnutie takýchto situácií má polícia.


Zdôraznil, že "Nemecko zostáva bezpečnou krajinou so silnou políciou a etablovanými bezpečnostnými orgánmi" a tam, kde treba, dôrazne zasiahne právny štát.



 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies