Nemecké ministerstvo navrhuje vracanie migrantov zachránených na mori do Afriky

NETKY.SK • 6 November 2016, 09:49 • 2 min
Nemecké ministerstvo navrhuje vracanie migrantov zachránených na mori do Afriky

BERLÍN - Nemecké ministerstvo vnútra navrhuje, aby boli migranti zachránení v Stredozemnom mori vracaní priamo späť do Afriky. Potvrdila to hovorkyňa rezortu pre dnešné vydanie nemeckých novín Welt am Sonntag.

slovakia

left justify in out

Migranti, ktorí by sa vydali na cestu cez more do Európy z Líbye, by podľa návrhu mali byť prepravení do inej severoafrickej krajiny, napríklad Tuniska či Egypta. Tam by mohli požiadať o azyl v Európe a ak by im bol udelený, bezpečne by ich do nej previezli.


"Neexistencia vyhliadky na dosiahnutie európskeho pobrežia by mohla byť dôvodom, pre ktorý by migranti upustili od vydania sa na nebezpečnú cestu s nasadením svojho života a vysokých vlastných finančných prostriedkov," uviedla hovorkyňa ministerstva. Za návrhom je podľa nej očakávanie, že migranti zistia, že plavba do Talianska je bezperspektívna. Viedlo by to aj k odstráneniu dôvodov, pre ktoré sa títo ľudia obracajú na prevádzačské organizácie.


Nemecké ministerstvo vnútra dodalo, že na úrovni EÚ zatiaľ v tejto veci neexistujú konkrétne plány ani diskusie, pričom dodržiavanie právnych princípov a dohovoru o ľudských právach sú "nevyhnutnými predpokladmi" aj budúcich úvah v tomto smere.


Návrh už v Nemecku odsúdili opoziční politici. Šéf strany Ľavica Bernd Riexinger uviedol, že by išlo o "humanitárny škandál a ďalší krok k odstráneniu práva na azyl". Žiadosti o azyl by mali byť podávané v Nemecku, aby sa zaistil prístup azylantov k právnej pomoci, citoval ho Welt am Sonntag.


Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM) tento týždeň oznámila, že tento rok sa dostalo do Talianska po mori 159.496 migrantov a 4220 ľudí pri tejto plavbe zahynulo, čo je výrazne viac než 3777 obetí evidovaných za celý minulý rok.


Len v sobotu zachránili v Stredozemnom mori za jediný deň vyše 2200 migrantov a z vody vytiahli desať tiel, informovala talianska pobrežná stráž.




 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies