VIDEO Nemecké mesto Roetgen zasiahlo tornádo

NETKY.SK • 14 Marec 2019, 16:15 • 2 min
VIDEO Nemecké mesto Roetgen zasiahlo tornádo

AACHEN – V stredu večer sa prehnalo tornádo nemeckým mestečkom Roetgen, ktoré neďaleko Aachenu v spolkovej krajine Severné Porýnie-Vestfálsko. Tornádo rozbíjalo okná, strhávalo strechy a lámalo stromy.

slovakia

left justify in out

"Prírodný živel zranil päť ľudí a poškodil viac ako 30 domov," uviedol hovorca miestnych hasičov. "Bolo to krátke, ale divoké."

 

Očitý svedkovia si natočili lievikový mrak na video a nemeckí odborníci na počasie neskôr potvrdili, že išlo o tornádo. Podľa vyjadrení hasičov si tornádo doslova vyrezalo ničivú cestu naprieč mestom.

 

 

 

Silný vietor zničil vrchné poschodia na dvoch domoch v meste Roetgen neďaleko belgických hraníc, v ktorom žije približne 8.600 obyvateľov. "Na mnohých budovách boli rozbité okná a hasiči museli evakuovať ľudí z približne 10 domov," povedal starosta mestečka Roetgen Jorma Klauss. "Sme však pokojní a držíme spolu, v meste nebola žiadna panika."

 

Klauss tiež ocenil solidaritu obyvateľov mestečka a povedal, že miestny majiteľ hotela ponúkol postihnutým osobám bezplatné ubytovanie. Úrady zriadili aj dočasné ubytovanie v miestnej škole.

 

img

 

Rozsiahle ničivé tornáda sú v Nemecku pomerne zriedkavé. Nemeckí meteorológovia minulý rok zaznamenali v Nemecku 17 tornád.

 

Sever a severozápad Nemecka sužovalo od začiatku mesiaca už niekoľko silných búrok, vrátane Eberharda a Franza začiatkom tohto týždňa. Ďalšia búrka, Gebhard, by mala zasiahnuť krajinu dnes.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Tomáš Tóth

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona