Nemecké firmy majú záujem o projekt storočia, železnica naprieč Latinskou Amerikou nadchla aj Siemens

NETKY.SK • 23 Marec 2017, 15:04 • 2 min
Nemecké firmy majú záujem o projekt storočia, železnica naprieč Latinskou Amerikou nadchla aj Siemens

LA PAZ - Desiatky nemeckých firiem, vrátane Siemensu, sa tento týždeň zúčastnili na rokovaniach v Bolívii týkajúcich sa železnice, ktorá by prepojila atlantické a pacifické pobrežie Latinskej Ameriky. Železnica by mala viesť cez Brazíliu, Bolíviu a Peru a urýchlila by vývoz kukurice a sóje do Ázie, uviedli v stredu (22.3.) nemeckí a bolívijskí predstavitelia.

slovakia

left justify in out

Rozsiahly projekt v hodnote 10 miliárd USD (9,25 miliardy eur) by zahŕňal výstavbu 3700-kilometrov dlhej železničnej trate naprieč Latinskou Amerikou, ktorá by prepojila Atlantik s Pacifikom. "Je to projekt storočia," uviedol tajomník nemeckého ministerstva dopravy, výstavby a rozvoja Rainer Bomba.

 

Predstavitelia Brazílie, Peru, Paraguaja, Uruguaja a Bolívie, rovnako ako Nemecka a Švajčiarska, stále skúmajú uskutočniteľnosť projektu, ktorý by drasticky skrátil dodacie lehoty z brazílskeho pobrežia na ázijské trhy.

 

Na diskusiách sa zúčastnili aj predstavitelia Siemensu, "aby získali viac informácií o projekte," uviedol hovorca nemeckého koncernu Dennis Hofmann. "Tento projekt sa nachádza v rannom štádiu a je potrebné vyjasnenie mnohých otázok."

 

Predtým sa podobný železničný projekt, vedený Čínou, o prepojenie oboch pobreží Latinskej Ameriky dostal na konci vlaňajška do slepej uličky pre vysoké náklady a obavy z vplyvu na životné prostredie.

 

Bolívijskí a nemeckí predstavitelia nemenovali ďalšie nemecké firmy, ktoré sa zúčastnili na stretnutiach týkajúcich sa projektu. Podľa Bombu však "prítomnosť štyridsiatich nemeckých firiem dokazuje, že Nemecko je nielen v plánovacej fáze, ale aj vo fáze realizácie".

 

Bolívijský minister pre verejné práce Milton Claros pre agentúru Reuters povedal, že Bolívia a Nemecko podpísali dohodu o technickej pomoci a financovaní projektu. Ministerstvo uviedlo, že projekt by mal spojiť brazílsky prístav Santos a peruánsky prístav Ilo, predbežne sa náklady na jeho realizáciu odhadujú na 10 miliárd USD.

 

(1 EUR = 1,0807 USD)

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies