Nemecké firmy majú nárok na odškodnenie za ústup do jadra

NETKY.SK • 6 December 2016, 13:29 • 2 min
Nemecké firmy majú nárok na odškodnenie za ústup do jadra

BERLÍN - Nemecké energetické firmy majú pre rozhodnutie vlády o urýchlenom ústupe od jadrovej energie nárok na kompenzácie. Rozhodol o tom v utorok nemecký ústavný súd. Argument koncernov E.ON, RWE a Vattenfall, že vláda fakticky vyvlastnila časť ich majetku, najvyšší súdny tribunál krajiny neprijal.

slovakia

left justify in out

Firmám však priznal nárok na "primerané" odškodnenie, nakoľko vláda im neponúkla náhradu za zmarené investície, ktoré sa opierali o plánované budúce objemy vyrobenej elektriny. Na nápravu súčasného stavu má parlament podľa rozhodnutia súdu čas do júna 2018.


O urýchlenom ústupe od jadrovej energie rozhodol vládny kabinet kancelárky Angely Merkelovej v júni 2011 iba pár mesiacov potom, čo schválil predĺženie životnosti jadrových elektrárni v priemere o 12 rokov. Zvrat v energetickej politike spôsobila havária v japonskej jadrovej elektrárni Fukušima z marca 2011. S ukončením prevádzky všetkých reaktorov v krajine sa počíta do roku 2022.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies