Nemecké automobilky neočakávajú negatívne dôsledky odchodu Grécka z EÚ

NETKY.SK • 29 Jún 2015, 16:14 • 2 min
Nemecké automobilky neočakávajú negatívne dôsledky odchodu Grécka z EÚ

BERLÍN - Nemecký automobilový priemysel nevidí v prípadnom odchode Grécka z eurozóny iba negatívne dôsledky.

slovakia

left justify in out

"Odchod Grécka z eurozóny už nesmie byť tabu," povedal prezident nemeckého Združenia automobilového priemyslu (VDA) Matthias Wissmann. Informovala o tom agentúra DPA.

 

Podľa jeho názoru by to vďaka múdrej stratégii členských štátov mohlo dopomôcť k stabilizácii eurozóny. Wissmann si myslí, že základom dôvery je spoľahlivosť, ktorú však nie je možné dosiahnuť ďalšími ústupkami Grécku.
     

Prípadných strát v predaji áut v Grécku po jeho vystúpení z eurozóny sa nemecký automobilový priemysel priveľmi neobáva. "Európske krajiny, ktoré mali odvahu vykonať nepopulárne reformy, museli prejsť tŕnistou cestou," povedal Wissmann, ktorý je aj viceprezidentom Spolkového združenia nemeckého priemyslu (BDI). Reformy sa v týchto krajinách vyplatili. "Dokazujú to aj automobilové trhy: v Španielsku v prvých piatich mesiacoch trh nových vozidiel vzrástol o 22 %, v Portugalsku o 33 % a v Írsku o 26 %."
     

Podľa údajov Združenia európskych výrobcov automobilov (ACEA) predaj osobných vozidiel v Grécku v prvých piatich mesiacoch vzrástol takmer o 16 % na 34.000 kusov. Od začiatku dlhovej krízy však trh zaznamenal výrazný prepad. Kým v roku 2009 sa v Grécku predalo približne 220.000 áut, v roku 2012 to bolo len 58.000.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona