Air Berlin musel zrušiť okolo 100 letov, firme náhle ochorel veľký počet pilotov

NETKY.SK • 12 September 2017, 06:00 • 2 min
Air Berlin musel zrušiť okolo 100 letov, firme náhle ochorel veľký počet pilotov

BERLÍN - Nesolventná nemecká letecká spoločnosť Air Berlin musela dnes zrušiť vyše stovku letov po tom, ako veľký počet pilotov pre údajnú chorobu nenastúpil do práce. Podľa médií je však za náhlou chorobou v skutočnosti protest pilotov, ktorí sa obávajú, či po zmene majiteľa neprídu o prácu.

slovakia

left justify in out

Druhé najväčšie nemecké aerolínie, ktoré pred mesiacom oznámili bankrot, dnes uviedli, že približne 200 pilotov z celkového počtu 1500, najmä kapitánov, pre chorobu nenastúpilo do práce. Vedenie spoločnosti tento krok pilotov odsúdilo a uviedlo, že priamo ohrozuje existenciu Air Berlin.

 

"Pravdepodobne žiadna firma nie je momentálne v horšom svetle než Air Berlin," povedal v reakcii na novú situáciu v spoločnosti prevádzkový riaditeľ firmy Oliver Iffert. Ako dodal, spoločnosť sa musí vrátiť k stabilnej prevádzke, ak chce, aby rokovania s investormi viedli k úspešnému výsledku. "Dnešná situácia priamo ohrozuje existenciu Air Berlin," varoval.

 

Zrušené lety znamenajú pre firmu stratu, čo znižuje jej atraktivitu v očiach potenciálnych kupcov. Výkonný riaditeľ Air Berlin Thomas Winkelmann z tohto dôvodu obvinil pilotov, že "sa zahrávajú s ohňom". Ako uviedol, práve úspešné rokovania dávajú šancu na udržanie čo najväčšieho počtu pracovných miest.

 

Air Berlin oznámil, že z približne 750 plánovaných letov musel vyše 100 zrušiť a požiadal pasažierov, aby si pred odchodom na letisko skontrolovali údaje o lete na webovej stránke spoločnosti. Zároveň dodal, že poškodeným cestujúcim ponúkne "najlepšiu možnú alternatívu".

 

Denník Bild, ktorý dnešnú situáciu označil za "revoltu pilotov," napísal, že skutočným dôvodom "náhleho ochorenia veľkého počtu pilotov" je spor ohľadne ich budúcnosti po nástupe nového majiteľa. Podobný krok urobili piloti aj palubný personál minulý rok spoločnosti TUIfly, keď rokovala s Air Berlin o čiastočnej fúzii a zamestnanci firmy sa obávali, že by to viedlo k znižovaniu platov a rušeniu pracovných miest.

 

Záujemcovia o Air Berlin musia svoje ponuky predložiť do 15. septembra a rozhodnutie sa očakáva o šesť dní neskôr. Favoritom je najväčšia letecká spoločnosť v Nemecku Lufthansa, ktorá už uviedla, že má záujem o 90 zo 140 lietadiel. K lukratívnym aktívam patria aj vzletové a pristávacie pozície.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona