Nemecká ZDF má problém: Ukazovali FOTO ruských tankov na Ukrajine, zábery však boli z roku 2008

NETKY.SK • 17 Február 2015, 13:47 • 2 min
Nemecká ZDF má problém: Ukazovali FOTO ruských tankov na Ukrajine, zábery však boli z roku 2008

BERLÍN – Nemecká televízia ZDF ma na krku žalobu kvôli zavádzaniu divákov po tom ako zverejnila fotografiu ruských tankov na východe Ukrajiny. Fotografia skutočne pochádzala z roku 2008 a sú na nej ruské tanky v Južnom Osetsku.

slovakia

left justify in out

Stalo sa tak iba niekoľko dní po tom ako americký politik na pôde Senátu ukazoval sfalšované satelitné obrázky, na ktorých mali byť ruské tanky na východe Ukrajiny.

 

Žalobu podala nemecké združenie, ktoré monitoruje médiá. Podali ju voči televízii Zweiten Deutschen Fernsehens (ZDF) kvôli falošnej reportáže o situácii na výhode Ukrajiny. O žalobe informovali internetové médiá Deutsche Wirtschafts Nachrichten.

 

Inkriminovaná fotografia podľa ZDF ukazovala „ruské obrnené vozidlá pohybujúce sa smerom na Isvarino v Luhanskom regióne, 12. februára 2015,“ pričom citovali ukrajinského armádneho hovorcu Andreja Lysenka.

Združenie v žalobe píše: „Bolo by zaujímavé vedieť prečo obrázok, ktorý nemá nič spoločné s prezentovanou správou, je opakovane prezentovaný aby presvedčil tretiu stranu o invázii ruských vojsk.“

 

 

 

 

Nejde však o prvý prípad dezinformácie o situácii na Ukrajine. 11. februára americký senátor Jim Inhofe prezentoval satelitné zábery, na ktorých sa údajne nachádzajú ruské tanky na území východnej Ukrajiny.

 

 

 

 

Keď zistil, že ide o fotografie z roku 2008 napísal, že ich dostal od členov Ukrajinského parlamentu a ospravedlnil sa.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona