Nemecká VTG si za partnera v AAE Wagon vybrala Švajčiarov

NETKY.SK • 5 Máj 2015, 17:36 • 2 min
Nemecká VTG si za partnera v AAE Wagon vybrala Švajčiarov

BRATISLAVA - Nemecká spoločnosť VTG si za spoluinvestora vo firme AAE Wagon, a. s. ktorá získa 66 % akcií spoločnosti Cargo Wagon, a. s. vybrala švajčiarskeho partnera Cargo Lease AG.

slovakia

left justify in out

Stalo sa tak na základe prevzatia švajčiarskej spoločnosti Ahaus-Alstätter Eisenbahn Cargo AG (AAE) spoločnosťou VTG začiatkom tohto roka.

Železničná spoločnosť Cargo Slovakia, a. s. (ZSSK Cargo), ktorá bude mať v Cargo Wagon podiel 34 %, tvrdí, že v akcionárskej dohode a kúpno-predajnej zmluve na 66 % akcií dcérskej firmy je požiadavka VTG na odsúhlasenie spoluinvestora zapracovaná. Víťazom tendra bola AAE a na základe zmluvy so štátnym nákladným vlakovým dopravcom z 5. marca majoritný podiel v Cargo Wagon nadobudne AAE Wagon, člen skupiny VTG/AAE. 

 

"Zapojenie finančného spoluinvestora vyplynulo z akvizície VTG/AAE, aby boli naplnené post akvizičné strategické, obchodné a prevádzkové ciele VTG," potvrdil v utorok pre agentúru SITA hovorca ZSSK Cargo Martin Halanda. Rozhodnutie VTG vybrať si spoluinvestora Cargo Lease odsúhlasil syndikát financujúcich bánk. "Zapojenie finančných spoluinvestorov je obvyklé ako pre samotnú akcionársku štruktúru VTG (kótovanej na Frankfurtskej burze, kde 43,84 % vlastní ako finančný investor spoločnosť Compagnie Européenne de Wagons S.a r.l.), tak aj pre financovanie transakcií podobného typu a rozsahu," poznamenal hovorca štátneho dopravcu. 

 

Kontrolu nad AAE Wagon tak vykonávajú spoločne AAE a Cargo Lease. "Skupina VTG/AAE zostáva hlavným partnerom ZSSK Cargo v transakcii Cargo Wagon, vzhľadom na jej výraznú angažovanosť v oblasti prenájmu železničných vozňov na európskom trhu. Zapojenie partnera za týchto podmienok umožňovali aj pravidlá medzinárodného tendra vyhláseného ZSSK Cargo," dodal Halanda. 

 

Denník N v utorok napísal, že víťaz veľkého privatizačného tendra sa z ničoho nič zmenil a Švajčiari sa o víťazstvo podelili pol na pol s iným investorom. Nemecký vlastník AAE informoval, že namiesto 66 % akcií vo firme, do ktorej prejdú tisícky slovenských vagónov, v nej majú 33 %. Na základe informácií Protimonopolného úradu SR má kontrolu nad vagónmi okrem nemeckých majiteľov AAE prebrať fond so sídlom na Malte - Solveq Funds SICAV plc. Fond vznikol vlani v máji a zrejme ovláda Cargo Lease. Oslovení slovenskí podnikatelia podľa novín odmietli, že by stáli za maltskou firmou. 

 

ZSSK Cargo predá majoritnému majiteľovi Cargo Wagon 12 342 železničných vozňov za 216,6 mil. eur, ktoré použije na svoje oddlženie. Štátny dopravca si následne spätne prenájme 8 216 vozňov na osem rokov, s opciou na ďalších osem rokov, za 10,35 eura za vozeň na deň. Prenájom vozňov na osem rokom má tak stáť vyše 248 mil. eur. AAE pôvodne ako jediná ponúkla za 66-percentný podiel v Cargo Wagon 7 mil. eur, minimálna cena bola 6,6 mil. eur.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies