Nemecká vládna koalícia sa v otázke tranzitných zón rozdelila

NETKY.SK • 12 Október 2015, 19:11 • 2 min
Nemecká vládna koalícia sa v otázke tranzitných zón rozdelila

BERLÍN - Nielen medzi nemeckou vládnou koalíciou a opozíciou, ale aj vnútri veľkej spolkovej koalície v Berlíne sa prehlbujú rozpory týkajúce sa názorov na jednotlivé aspekty utečeneckej krízy.

slovakia

left justify in out

Poprední predstavitelia koaličnej Sociálnodemokratickej strany Nemecka (SPD) dnes po dočasnom váhavom postoji dôrazne odmietli plánovaný zámer kolegov zo strán únie CDU/CSU preniesť rozhodovania o udeľovaní azylu do tzv. tranzitných zón na hraniciach Nemecka.

 

Sociálnodemokratický spolkový minister spravodlivosti Heiko Maas reagoval dokonca slovami, že tí, ktorí by chceli preniesť tranzitné konania z letísk aj na pozemné hranice, by vytvárali masové tábory v krajine nikoho.

 

Líder Kresťanskosociálnej únie (CSU), bavorský krajinský premiér Horst Seehofer, ale aj nový koordinátor spolkovej vlády pre danú problematiku, minister v Úrade kancelárky Peter Altmaier z Kresťanskodemokratickej únie (CDU) však práve v tomto riešení vidia možnosť ako obmedziť počet žiadateľov o azyl v spolkovej republike.

 

Seehofer po zasadaní predsedníctva CSU vyhlásil, že traja stranícki lídri si budú musieť sadnúť, aby sa dosiahol konsenzus aj o tejto otázke. On osobne je k dispozícii kedykoľvek, kancelárka, predsedníčka CDU Angela Merkelová takisto.

 

Aj podľa slov hovorcu spolkovej vlády Steffena Seiberta by sa rokovania v rámci koalície mali začať v čo možno najkratšom čase. Tranzitné zóny nie sú prostriedkom, ktorý vyrieši všetky problémy, avšak možno príspevkom k usporiadaniu situácie utečencov, poznamenal.

 

Minister spravodlivosti Heiko Maas pre mienkotvorný denník Süddeutsche Zeitung pripustil, že rýchlejšia registrácia žiadateľov o azyl je potrebná, avšak podčiarkol, že zadržanie desiatok tisícok utečencov na hraniciach by vytvorilo viac problémov, ako naopak vyriešilo. Predmetný návrh považuje šéf spolkového rezortu spravodlivosti za nerealizovateľný v praxi a za fatálny signál.

 

Zástupcovia opozičných zelených i strany Ľavica plány na vytvorenie prihraničných tranzitných zón pre utečencov striktne odmietajú.

 

Predsedníčka zelených Simone Peterová dnes v Berlíne vyhlásila, že zámer strán únie predstavuje nové negatívum v utečeneckej politike CDU a CSU.

Ulla Jelpkeová v zastúpení strany Ľavica sa vyjadrila, že tzv. tranzitné zóny vyvolávajú značné pochybnosti z ľudskoprávneho i ústavnoprávneho hľadiska.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona