Nemecká vláda zvažuje, že rozšíri právomoci technických inšpektorov áut

NETKY.SK • 23 November 2015, 18:30 • 2 min
Nemecká vláda zvažuje, že rozšíri právomoci technických inšpektorov áut

BERLÍN - Nemecká vláda v súvislosti s emisným škandálom automobilky Volkswagen (VW) zvažuje, že rozšíri právomoci technických inšpektorov, ktorí kontrolujú autá.

slovakia

left justify in out

Uviedla to dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na nemecké ministerstvo dopravy.

 

Je to reakcia na vyhlásenie šéfa severnej divízie nemeckej technickej inšpekcie Guida Rettiga. Ten obvinil Berlín, že sa sklonil pod tlakom automobilového priemyslu, ktorý bránil inšpektorom, aby kontrolovali aj softvér nainštalovaný vo vozidlách.

 

Rettig v rozhovore pre denník Die Welt povedal, že jeho organizácia už roky trvala na tom, aby bola kontrola softvéru súčasťou technickej kontroly, ale jeho snaha nebola úspešná.

 

"Automobilky tvrdili, že softvér motora je firemným tajomstvom," povedal a dodal, že technici tak nemali legálnu možnosť pozerať sa na kontrolu motora a nainštalovaného softvéru. A tak nemali ani možnosť odhaliť manipulácie s emisiami oxidu dusíka pri dieselových motoroch.

 

Hovorca ministerstva dopravy skonštatoval, že Rettig poukázal na niečo, čo už vláda reviduje. Pripomenul, že bola vymenovaná komisia, ktorá skúma, či sa prístup k softvéru a jeho kontrola môžu stať súčasťou európskej legislatívy.

 

Efektívnosť európskeho systému schvaľovania vozidiel sa stala terčom kritiky po tom, ako americká Agentúra na ochranu životného prostredia (EPA) v septembri obvinila VW, že nainštaloval do 482.000 dieselových áut vyrobených v rokoch 2009 až 2015 softvér, ktorý počas testovania umožňoval zamaskovať skutočné hodnoty oxidov dusíka. Volkswagen neskôr priznal, že po celom svete jazdí zhruba 11 miliónov vozidiel s týmto softvérom. A tento mesiac sa priznal aj k manipulácii so splodinami CO2 a so spotrebou. Týka sa to približne 800.000 vozidiel z produkcie VW.

 

Kritici poukazujú aj na rozdielne postupy pri schvaľovaní vozidiel v jednotlivých štátoch a vyzývajú na vytvorenie jednotného európskeho orgánu. Aj to by prispelo k obmedzeniu tlaku zo stany automobiliek na schvaľovacie úrady v domovskej krajine.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona