Nemecká vláda zrušila pakt o odpočúvaní s Francúzskom

NETKY.SK • 6 August 2013, 18:12 • 2 min
Nemecká vláda zrušila pakt o odpočúvaní s Francúzskom

BERLÍN - Nemecko v utorok informovalo o zrušení zmluvy s Francúzskom pochádzajúcej ešte z čias studenej vojny, ktorá sa týkala vzájomnej výmeny informácií o sledovaniach podozrivých osôb. Berlín podobný pakt pred niekoľkými dňami zrušil aj so Spojenými štátmi po prevalení škandálu okolo sledovania hovorov zo strany tamojšej Národnej bezpečnostnej agentúry (NSA).

slovakia

left justify in out

Zmluva medzi vtedajším západným Nemeckom a Francúzskom pochádza ešte z roku 1969. Obe strany si mohli vďaka nej vzájomne odovzdávať údaje o odpočúvaných osobách v prípade francúzskych vojakov rozmiestnených v Nemecku a naopak.

V Nemecku škandál okolo NSA, ktorý zverejnil bývalý spolupracovník bezpečnostných služieb Edward Snowden, vyvolal aj vnútropolitické spory. Objavili sa totiž podozrenia, že vláda v Berlíne používa podobné praktiky ako Washington. Nemci sú navyše na podobné správy citliví aj preto, že odpočúvanie vo veľkej miere využívali nemeckí nacisti aj komunisti ovládajúci Východné Nemecko.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies