Nemecká vláda zníži odhad rastu HDP v roku 2012 takmer o polovicu

NETKY.SK • 20 Október 2011, 01:02 • 2 min
Nemecká vláda zníži odhad rastu HDP v roku 2012 takmer o polovicu

Nemecká vláda zníži odhad rastu HDP v roku 2012 takmer o polovicu

slovakia

left justify in out

Nemecká vláda zníži svoj odhad rastu ekonomiky v budúcom roku takmer o polovicu približne na 1 % z pôvodne očakávaných 1,8 %. Uviedla to dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na zdroje z vládnej koalície, podľa ktorých minister hospodárstva Philipp Rösler by mal revidovanú prognózu zverejniť 20. októbra.
Dlhová kríza eurozóny a spomalenie globálnej ekonomiky už začínajú mať negatívny vplyv na nemecký export. Čo je ešte horšie, aj domáce spotrebiteľské výdavky sa znižujú. To vyvoláva obavy z  návratu recesie v najväčšej európskej ekonomike, ktorá je kľúčovým obchodným partnerom stredo a východoeurópskych proexportne orientovaných ekonomík.
Väčšina z 20 popredných ekonómov v ankete agentúry Reuters uviedla, že Nemecko balansuje na pokraji recesie v dôsledku dlhovej krízy, ktorá sa už začína "rozlievať" aj na reálnu ekonomiku.
Minulý týždeň skupina nemeckých expertov z popredných ekonomických inštitútov vo svojej správe, ktorú aktualizujú dvakrát ročne, predpovedala, že ekonomika krajiny na budúci rok vzrastie len o 0,8 %. Tento rok sa tempo jej rastu spomalí na 2,9 % z vlaňajších 3,6 %.

Zdroj: TASR/Reuters



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona