Nemecká vláda vraj verí, že eurozóna zvládne odchod Grécka z nej

NETKY.SK • 4 Január 2015, 12:45 • 2 min
Nemecká vláda vraj verí, že eurozóna zvládne odchod Grécka z nej

BERLÍN - Nemecká vláda verí, že eurozóna teraz dokáže zvládnuť grécky odchod z jej radov. Informuje o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na najnovšie vydanie nemeckého týždenníka Der Spiegel.

slovakia

left justify in out

Týždenník získal informácie z vládnych kruhov, podľa ktorých kancelárka Angela Merkelová a spolkový minister financií Wolfgang Schäuble sú presvedčení, že eurozóna od vyvrcholenia regionálnej krízy v roku 2012 uskutočnila už dosť reforiem, ktoré jej umožnia, aby zvládla potenciálny odchod Grécka z nej.
      

Spiegel citoval svoj anonymný zdroj, že "nebezpečenstvo nákazy je obmedzené, lebo Portugalsko a Írsko sa vo veľkom rozsahu z problémov zotavili".
      

Navyše, Európsky stabilizačný mechanizmus (ESM), úverový fond eurozóny, je efektívnym "záchranným" mechanizmom a teraz je k dispozícii. Týždenník sa v tejto súvislosti odvolal na svoj ďalší prameň.
      

Zatiaľ nie je jasné, ako by dokázal niektorý člen eurozóny opustiť spoločenstvo, ale Spiegel citoval "autoritatívnych finančných expertov", že "vynaliezaví právnici" by túto záležitosť dokázali vyjasniť.
      

Nemecká vláda sa domnieva, že grécky odchod z eurozóny bude nevyhnutný, ak 25. januára v parlamentných voľbách zvíťazí radikálna ľavicová opozičná strana Syriza, ktorá je proti ďalším úsporným opatreniam.
      

Parlamentu sa koncom decembra nepodarilo zvoliť nového prezidenta. Bez výsledku sa skončili všetky tri kolá jeho voľby. Podľa gréckej ústavy v takom prípade musí nasledovať rozpustenie parlamentu a jeho nová voľba.
      

Najnovšie prieskumy verejnej mienky potvrdzujú, že Syrizu by teraz volilo 30,4 % Grékov a konzervatívnu stranu Nová demokracia 27,3 %. Rozdiel voličskej podpory medzi nimi sa však zmenšuje.
      

Schäuble vytrvalo varuje Grécko pred opustením cesty reforiem. Tvrdí, že nijaká iná vláda nedodrží sľuby, ktoré dal súčasný kabinet Antonisa Samarasa.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona