Nemecká vláda v boji proti pašerákom nasadí v Stredomorí takmer tisíc vojakov

NETKY.SK • 16 September 2015, 17:56 • 2 min
Nemecká vláda v boji proti pašerákom nasadí v Stredomorí takmer tisíc vojakov

BERLÍN - Nemecká vláda dnes schválila rozmiestnenie 950 vojakov v oblasti Stredozemného mora, aby tak lepšie zasiahli voči pašerákom ľudí. Informovala o tom agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Tento krok je rozšírením od mája fungujúcej operácie zameranej na záchranu migrantov a zber informácií. Tá Zapojená je do nej jedna fregata a jedna zásobovacia loď a podieľa sa na nej približne 320 vojakov. Cieľom rozšírenej misie je zmocniť sa lodí pašerákov operujúcich z líbyjského pobrežia a vyradiť ich z prevádzky.

 

Keďže operácia by mohla viesť k použitiu vojenskej sily, opatrenie musí schváliť aj nemecký parlament. Hlasovať o ňom bude začiatkom októbra, podľa DPA je však vnímané ako isté, že ho podporí. Rozšírenie operácie v Stredomorí v pondelok schválili aj členské krajiny Európskej únie. Nemecký minister zahraničných vecí Frank-Walter Steinmeier a ministerka obrany Ursula von der Leyenová, ktorí spoločne vyzvali na solidaritu s EÚ, uviedli, že dúfajú v odstrašujúci účinok tejto misie. Vyzdvihli pritom podobnú protipritátsku misiu EÚ v oblasti takzvaného Afrického rohu.

 

Pri pokusoch dostať sa cez Stredozemné more z Líbye do Talianska zahynulo v tomto roku podľa údajov Medzinárodnej organizácie pre migráciu (IOM) už 2620 migrantov, vyše 120.000 ďalších sa počas rovnakého obdobia týmto spôsobom do krajiny dostalo.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona