Nemecká vláda si pre špionážny škandál predvolala veľvyslanca USA

NETKY.SK • 24 Október 2013, 13:36 • 2 min
Nemecká vláda si pre špionážny škandál predvolala veľvyslanca USA

BERLÍN - Nemecká vláda si vo štvrtok predvolala veľvyslanca Spojených štátov v Berlíne v súvislosti s podozreniami, že Washington odpočúval mobilný telefón kancelárky Angely Merkelovej.

slovakia

left justify in out

Podľa vyjadrenia hovorkyne ministerstva zahraničných vecí pre agentúru AFP sa mal veľvyslanec John B. Emerson popoludní stretnúť priamo s ministrom Guidom Westerwellem. Je to pomerne neobvyklé gesto, keďže k podobným krokom Nemecko pristupuje len v prípade veľmi vážnych výhrad voči zahraničnej politike svojich spojencov. Hovorkyňa tiež uviedla, že Westerwelle šéfovi americkej misie "podá jasné stanovisko" k danej záležitosti.

Berlín v stredu reagoval rozhorčene na informácie, podľa ktorých mohli americké spravodajské služby odpočúvať Merkelovej telefón. Kancelárka sa podľa vyhlásenia jej hovorcu Steffena Seiberta spojila s prezidentom USA Barackom Obamom, pričom požiadala o "bezodkladné a úplné vysvetlenie". Informácie o možnom odpočúvaní zverejnil ako prvý portál týždenníka Der Spiegel, ktorý predtým priniesol mnohé odhalenia o americkej špionáži pochádzajúce od bývalého spolupracovníka tajných služieb Edwarda Snowdena. Podľa vyjadrenia hovorcu Bieleho domu Jaya Carneyho prezident Merkelovú ubezpečil, že USA "nesledujú a nebudú sledovať" jej komunikáciu, odpovedi na otázku, či sa tak nedialo v minulosti, sa však vyhol. 

Americké a nemecké spravodajské služby úzko spolupracujú vo viacerých oblastiach, najnovšie odhalenie však môže narušiť dôverný vzťah medzi Obamom a Merkelovou. Tá vyrastala v komunistickom Východnom Nemecku, kde bolo sledovanie občanov obzvlášť rozšírené. 

Kauzu okolo masového odpočúvania zo strany americkej Národnej bezpečnostnej agentúry (NSA) odhalil jej bývalý spolupracovník Edward Snowden, ktorý následne ušiel z USA a napokon dostal azyl v Rusku. Americká Vláda podľa Obamu odtajní dokumenty o sledovaní a zriadi výbor, ktorý bude dohliadať na "rovnováhu medzi bezpečnosťou a súkromím". NSA mala odpočúvať milióny bežných Američanov, ale aj obyvateľov iných krajín.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies