Nemecká vláda schválila prvé zo série opatrení na kontrolu dioxínu

NETKY.SK • 2 Február 2011, 12:58 • 2 min
Nemecká vláda schválila prvé zo série opatrení na kontrolu dioxínu

Nemecká vláda schválila prvé zo série opatrení na kontrolu dioxínu

slovakia

left justify in out

img

Nemecká vláda dnes schválila prvé zo série opatrení, ktoré majú za cieľ sprísniť normy pre výrobu krmív pre hospodárske zvieratá. Je to reakcia na objav nebezpečného dioxínu v krmive, ktorý vyvolal obrovský škandál.
      Kabinet schválil nové pravidlo, ktorý zvyšuje zodpovednosť súkromných laboratórií a prikazuje im informovať príslušné úrady o podozrivých výsledkoch analýz krmiva. Uviedlo to dnes ministerstvo poľnohospodárstva.
      Okrem toho aj firmy, ktoré vyrábajú krmivo pre zvieratá a potraviny, musia informovať úrady o podozrení na výskyt dioxínu či inej nebezpečnej chemikálie vo svojich produktoch. Tieto opatrenia umožnia vytvoriť systém "včasného varovania", ktorý upozorní na kontamináciu krmiva i potravín.
      Škandál s dioxínom vypukol 3. januára, keď nemecké úrady objavili túto rakovinotvornú látku vo vajciach a v mäse hydiny a ošípaných. Na príčine boli kontaminované kŕmne zmesi. Táto správa vyvolala poplach v Európe aj vo svete a mala negatívny vplyv na odbyt nemeckých produktov živočíšneho pôvodu.
      Odborníci v Nemecku sa domnievajú, že zdrojom dioxínu, ktorým sa dostal do krmiva pre zvieratá, boli tuky určené pre priemyselnú výrobu. Nemecké úrady teraz vyšetrujú, ako ku kontaminácii došlo.
      Vláda v Berlíne už 19. januára avizovala, že prijme sériu opatrení na sprísnenie noriem pre výrobu krmiva a potravín. Ďalším krokom má byť zavedenie licenčného systému pre producentov olejov a  tukov určených do kŕmnych zmesí. A pripravuje sa aj nariadenie na oddelenie výroby olejov a tukov pre priemysel od tukov a olejov do krmiva.

Zdroj: TASR/Reuters



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies