Nemecká vláda schválila nové opatrenia týkajúce sa integrácie migrantov

NETKY.SK • 25 Máj 2016, 13:25 • 2 min
Nemecká vláda schválila nové opatrenia týkajúce sa integrácie migrantov

BERLÍN - Vláda nemeckej kancelárky Angely Merkelovej sa dnes dohodla na nových opatreniach, ktoré majú zefektívniť a urýchliť integráciu migrantov do nemeckej spoločnosti.

slovakia

left justify in out

"Podľa môjho názoru je dôležitým medzníkom to, že spolková vláda schvaľuje integračný zákon založený na princípe (vyváženia) príležitostí a povinností," povedala Merkelová novinárom po skončení zasadnutia kabinetu.

 

Nemecko sa v tomto smere podľa jej slov poučilo z chýb minulosti, keď prisťahovalcom neboli vytvárané podmienky na začlenenie do väčšinovej spoločnosti. Úspešná integrácia by mala byť založená na rýchlom zvládnutí nemčiny a zapojení migrantov do vzdelávacieho a pracovného procesu, ako aj na osvojení si princípov občianskeho spolunažívania a nemeckého právneho systému.

 

"Novopríchodzí by sa mali stať dobrými susedmi a občanmi, čo nám umožní upevniť sociálnu súdržnosť a predísť vytváraniu paralelných štruktúr v našej krajine," citovala agentúra AP vyjadrenie nemeckej spolkovej vlády.

 

Lídri nemeckých koaličných strán sa na podobe nového zákona o integrácii utečencov dohodli už v polovici apríla. Pred predložením parlamentu ho však ešte prediskutovali s predstaviteľmi jednotlivých spolkových krajín. Navrhovaný zákon uľahčuje migrantom prístup na nemecký pracovný trh, zároveň ich však zaväzuje absolvovať integračné kurzy. Počítal tiež s rozšírením a skrátením čakacích dôb na takéto kurzy a so zintenzívnením výučby nemeckého jazyka pre azylantov.

 

Medzi širokou škálou navrhovaných opatrení je aj zriadenie približne 100.000 vládou dotovaných pracovných príležitostí. Návrh tiež dočasne obmedzuje slobodu pohybu azylantov a zavádza sankcie pre tých, ktorí sa odsťahujú z úradmi určeného miesta. Do Nemecka dorazilo vlani približne 1,1 milióna migrantov a utečencov. Nemecko sa rozhodlo udeliť azyl približne polovici z nich a ďalším desiatim percentám žiadateľov dovolilo na svojom území ostať z iných dôvodov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies